CAROLUS LINNAEUS
23 mei 1998

menukaart
hume
voltaire

Linnaeus
      De bloembladen zijn als bruidsbedden, door de Schepper glorieus geranggeschikt. Ze zijn versierd met edele sluiers, geparfumeerd met zachte geurschakeringen. Bruidegom en bruid vieren er hun bruidsnacht in grote plechtigheid. - Linneaus
Carl Linné (1707-1778) of Carolus Linnaeus, zoals zijn naam luidt in de wetenschap, was de zoon van een tuinierende lutherse dominee. De jonge Carl had een grote liefde voor de natuur, vooral voor de planten die hij verzamelde en onderzocht. Hij studeerde medicijnen in Lund en Uppsala (Zweden), maar verlegde daarna zijn aandacht naar de plant- en dierkunde ('natural history'). Tijdens onderzoeksreizen door Lapland en Zweden (1731, 1734) ondekte Linnaeus vele nieuwe planten en hij ontwierp in 1735, het jaar waarin hij in Nederland studeerde (Harderwijk en Leiden), een classificatie-systeem (Systema Naturae) dat hij in de jaren daarna zou blijven wijzigen en verfijnen. Om dit systeem wordt Linnaeus wel de vader van de taxonomie genoemd. Linnaeus rangschikte de mens als eerste onder de Mammalia. Hij gebruikte ook als eerste de term homo sapiens. De systematiek van Linnaeus heeft sterk bijgedragen aan een mens-dier-continuŁm waarin tussen mens en dier niet langer een absoluut onderscheid wordt gemaakt. Dat wereldbeeld vindt men later terug bij de romantici, met name in het pantheÔsme van Goethe voor wie Linnaeus een beslissende invloed was.
Linnaeus was geen vegetariër ("he is not noted for keeping to the diet he recommends", Spencer). Maar evenals een aantal beroemde collega's voor en na hem was hij wel van mening dat de mens niet geschikt was om vlees te eten. Wij weten inmiddels dat onze voorouders een paar miljoen jaar geleden begonnen met vlees eten. Daarvoor hadden zij als vegetariŽrs geleefd. Velen menen echter dat de mens toch nog lange tijd een overwegend plantenetende omnivoor is gebleven. Linnaeus' observatie is daarom helemaal niet ver bezijden de waarheid: "Volgens zijn anatomie is de mens niet gemaakt om vlees te eten ... Fruit en planen zijn voor hem het meest geschikt, zoals blijkt uit de overeenkomst met vierpotigen wat betreft de structuur van het gebit en de spijsverteringsorganen" (citaat Rodríguez).


Bronnen

-MacMillan (1981)
-Museum of Paleontolgy (1994-98)
-Rodríguez (1996)
-Spencer (1993)
menukaart
hume
voltaire