jeugdschaakpagina
TWEEVOUDIGE AANVAL
2 stukken vallen aan, 1 stuk dektHoeveel punten is een dame waard? Je mag even spieken. Hoeveel punten zijn de andere stukken waard? Toren = ? Loper = ? Paard = ? Pion = ? Je moet zuinig zijn met je stukken. Hoe meer je weggeeft, hoe moeilijker het is om te winnen. Hoe meer punten je wint, hoe makkelijker het wordt. We gaan kijken hoe je punten kunt winnen met twee aanvallers. Soms moet je eerst een stuk ruilen: daarna kun je iets te winnen. Kijk hoe de tweevoudige aanval in z'n werk gaat.


Wit kan het paard slaan met zijn loper en met zijn toren. Alleen de zwarte loper dekt. Dat is niet voldoende. Er zijn twee aanvallers, er is slechts een verdediger. Wit kan punten winnen. Weet je het al?

1. Lxc6+
Wit slaat het paard eerst met de loper. Dit is het beste. De witte loper is minder waard dan de witte toren. Zwart slaat terug:
1... Lxc6+
Beide partijen winnen drie punten. Zwart hoeft niet terug te slaan, maar ja, dan verliest hij ook punten. Wit heeft nu nog een tweede aanvaller. Met zijn toren hij kan hij nog een keer slaan:
2. Txc6
Wit heeft de toren voor het laatst bewaard. Want die is het meeste waard. Zwart kan de toren niet meer slaan. Wit heeft een paard en een loper geslagen, samen zes punten. Hij heeft alleen maar een loper verloren, slechts drie punten. Hoeveel is de winst?


Hier is zwart aan zet. Zwart valt de witte dame aan met zijn eigen dame. Zwart heeft ook nog een loper. Die komt straks in actie, let op. Ook dit is een tweevoudige aanval, want er zijn twee aanvallers, een dame en een loper. Samen kijken ze naar hetzelfde punt waar nu de witte dame staat. De witte dame is alleen gedekt door een pion. Dat is onvoldoende. Zwart kan iets winnen:

1... Dxc4
Wit moet wel terugslaan:
2. bxc4
Beide partijen hebben hun dame verloren. Het staat nog gelijk. Maar nu komt de zwarte loper:
2... Lxc4
Zwart heeft een pion gewonnen. Toch mooi een punt.Wit wil het liefste met zijn loper de zwarte dame slaan. Maar dat mag niet. Dan komt hij schaak te staan. Dus slaat wit eerst met zijn dame:

1. Dxf5
Zwart slaat terug:
1... Txf5
Beide partijen hebben een dame gewonnen. Het staat nog gelijk. Maar nu is de loper vrij. Wit pakt nog eens vijf punten:
2. Lxf5Jij bent wit. Hier moet je eerst maar eens goed kijken welke stukken van jou allemaal aangevallen worden. En kijk ook wat je zelf kunt slaan. Nu moet je zo goedkoop mogelijk gaan winkelen. Wat kun je het beste slaan? Er zijn drie manieren om iets slaan, vergeet de pion niet. Het witte paard en de witte dame zijn aangevallen. Er zit weer een tweevoudige aanval in: op de toren. Wit moet zijn eigen dame redden en speelt de beste zet:

1. Dxh6
Ook zwart wil de beste zet spelen. De witte dame staat gedekt. Dan maar het paard slaan:
1... Dxg4
Wit heeft 5 punten gewonnen en drie punten verloren. Hij had een tweevoudige aanval op de toren. Wit sloeg met zijn dame. Was het slim geweest als wit met zijn paard de toren had geslagen?

Heb je begrepen wat een tweevoudige aanval is?
Dus dat twee stukken samen een punt aanvallen?
Wist je dat het herdersmat een tweevoudige aanval is?

Ga naar de schaakpuzzels:
  • tweevoudige aanval a
  • tweevoudige aanval b
  • tweevoudige aanval c
  • tweevoudige aanval d


  • jeugdschaakpagina