SCHAKEN OP DALTONSCHOOL DE MEER

Beste bezoeker. Deze pagina is verouderd. Neem contact op met de nieuwe schaakleraar Remy Hakvoort, remy.hakvoort@gmail.com
laatst gewijzigd 13 juli 2019



Jeugdschaakpagina | HOE KAN IK MIJ OPGEVEN | SCHAAKNIEUWS | Toernooien | Schoolkampioenen en Wisselbeker | Reglement | Examens | Partijen 1 | Partijen 2 | Partijen 3
| Partijen 4 | Partijen 5 | Spectaculaire ontdekking



Schoolschaken op Daltonschool De Meer
Hoe kan ik mijn kind opgeven?

inhoud

Beste bezoeker. Deze pagina is verouderd. Neem contact op met de nieuwe schaakleraar Remy Hakvoort, remy.hakvoort@gmail.com
laatst gewijzigd 13 juli 2019


SCHOOLSCHAAKTOERNOOIEN
inhoud

Voor basisscholen in de regio Amsterdam (SGA) zijn er elk jaar twee toernooien. Na de herfstvakantie is er het Individueel Scholenkampioenschap. Alle basisscholieren kunnen meedoen. Spelers worden ingedeeld in een groep van hun geboortejaar. De winnaar van die groep krijgt de titel Schoolkampioen van de SGA.

Na de Kerstvakantie, ergens in januari of februari, is er een schaaktoernooi voor schoolteams. De teams bestaan uit vier spelers (en eventueel reservespelers). Het schoolteam speelt wedstrijden tegen teams van andere basisscholen. De spelers van een team mogen elkaar niet helpen. Na afloop van een wedstrijd zijn er vier partijen gespeeld en ook vier punten te verdelen voor winst (1 punt) of remise (½ punt). De uitslag kan bijvoorbeeld 3-1 zijn. Het winnende team krijgt nu 2 matchpunten, het verliezende team krijgt 0 matchpunten. Bij gelijk spel (2-2) krijgen beide teams 1 matchpunt. Voor de stand en de indeling van teams wordt nu eerst gekeken naar het aantal matchpunten, en pas daarna naar het aantal bordpunten. De allerbeste teams van de voorronden gaan door naar de halve finale en bij goed resultaat naar de finale. De allerbeste scholen mogen door naar het Nederlands Kampioenschap. Tot nu toe heeft De Meer drie keer meegedaan met het Nederlands Kampioenschap, in 2003, 2006 en 2008. Twee keer werden we 2e van Amsterdam, een keer Kampioen, in 2006. Maar winnen is niet vanzelfsprekend. Er waren ook jaren dat we de finale of zelfs de halve finale niet haalden.


SCHOOLSCHAAKNIEUWS

inhoud


Casper van Vuuren Schoolkampioen - Desi Hommels beste bij beginners
inhoud

20 mei 2019 - De laatste schaakles van dit jaar. Finale dus. Iedereen speelde vandaag twee partijen, en de resultaten tellen dubbel. Er konden dus grote verschillen worden gemaakt op de laatste dag. Julian, die eerder kampioen was, had de beste kansen met 22 punten. Daarachter kwam Casper en daarachter kwamen Koen en Leonard. Deze vier konden de wisselbeker nog winnen.
Maar wat gebeurde? Leonard won van Julian. En Koen won van Casper. Het veld lag nu helemaal open! Nog één partij te gaan. Julian tegen Casper. Er gebeurden hier gekke dingen met aanraken. Tot twee keer toe moest de scheidsrechter ingrijpen (wat nooit leuk is). Casper won. Aan het andere bord won Koen, op dat moment nog de 'oude' schoolkampioen, van Leonard. En zo eindigden Koen en Casper precies gelijk bovenaan!
Er is echter maar één wisselbeker, en er kan ook maar één Schoolkampioen zijn. Er volgde een ingelaste korte partij, een 2 tegen 3 pionneneindspel met speciale regels die ervoor zorgen dat er altijd een winnaar uit de bus komt (in geval van remise wint de speler met de minste pionnen). Casper won de toss, koos voor de 3 pionnen en won even later ook het pionneneindspel dat hij zeer goed behandelde. En Koen, die zo ver gekomen was, aanvaardde zijn verlies sportief. Casper Schoolkampioen. Hij was al vaak dichtbij gekomen. Nu was het zijn beurt.
Het verloop van de competitie toont weer aan dat onze sterkste spelers zeer aan elkaar gewaagd zijn.


Casper van Vuuren.


Casper mag trouwens Leonard wel bedanken, die zo aardig was om Julian te verslaan in de eerste ronde. De overige spelers van de gevorderden deden het ondertussen ook goed: Finn (geconcentreerd), Noah (die er later bij kwam en toch 21 punten veroverde!), Duran (altijd rustig), en Vigo, die vandaag zijn eerste partij won (hij had al enkele remises).
Eindstand schaakcompetitie gevorderden voorjaar 2019
Casper	25   gedeeld 1e
Koen	25   gedeeld 1e
Julian	24   3e
Leonard	21   
Noah	21
Finn	16
Duran	10
Vigo	7
Jeroen	5
Desi
Bij de beginners was er duidelijk één de beste. Desi Hommels. Mooi gedaan en gefeliciteerd! Desi is precies en ze maakt weinig fouten. Ook speelt ze niet te snel. Kortom, alles is bij haar mooi in evenwicht. Ze is ook niet zenuwachtig. (Haar oudere broer Koen was trouwens twee keer schoolkampioen in 2013 en 2014. Dus het zit in de familie.)
Ook de anderen hebben dit jaar goed leren schaken. We hebben de belangrijke onderwerpen van Stap 1 kunnen behandelen, ook de vrij moeilijke lessen over mat en pat.

Hieronder de eindstand bij de 'beginners', met een zeer verdiende 2e plaats voor Floris (groep 4) en een mooie derde plek voor Lenn (4), met net daarachter Merijn, Flint, en Ana. De spelers die pas in januari in de groep kwamen, Efe, Boris, Rahul en Margaryta, hadden een kennisachterstand in te halen en deden dat goed.
Eindstand schaakcompetitie beginners voorjaar 2019
Desi	31
Floris  26
Lenn    19
Merijn  18
Flint   17
Ana     15
Efe     10
Boris    9
Rahul    7
Margaryta4
opa Henk 2 
Jeroen   2

De Meer 1 krijgt vrijplaats voor halve finale
inhoud

31 mrt 2019 - In de halve finale konden we bewijzen dat ons eerste schoolschaakteam in deze groep helemaal thuishoort, met een score van net geen 50% matchpunten (6) en net meer dan 50% bordpunten (15). We hadden een vrijplaats gekregen omdat we ons in de sterke voorronde nét niet plaatsten. Ons team is sterk in de breedte, en we konden maar liefst 6 spelers opstellen. In elke ronde van in totaal 7 partijen waren steeds twee spelers vrij. Misschien dat we door het rouleren niet steeds de allersterkste opstelling hadden. Achteraf hadden Koen en Leonard wel 5 partijen mogen spelen in plaats van 4. Het was een gok, en achteraf een verkeerde gok. Maar een plaats in de finale was sowieso niet realistisch. Dus voor ons was deze dag een uitstekende praktijktraining. Een training voor volgend jaar hopelijk...

De individuele resultaten:
1 Julian 1½ uit 5 (30% - het eerste bord is altijd zwaar maar iemand moet die klus aandurven)
2 Casper 3 uit 5 (60%)
3 Koen 3 uit 4 (75%)
4 Leonard 2½ uit 4 (62,5%)
5 Finn 3 uit 5 (60%)
6 Noah 1 uit 5 (20% - had het moeilijk en had wat pech; speelde veel lange partijen)

10 feb 2019 - De voorronde van het Amsterdamse Schoolschaaktoernooi voor teams was dit jaar bijzonder spannend. Er deden 28 teams mee, en er mochten 6 teams door naar de halve finale. Alle teams behalve de uiteindelijke nummer 1, die veruit de beste was, bleven tot op het laatst dicht bij elkaar in de buurt. Alles moest uit de kast. Alles hing af van kleinigheidjes. En na 7 wedstrijden eindigde ons eerste team nipt op de 7e plaats, en dat nog met 'mazzel'. Dit resultaat was niet voldoende. Maar we kregen een vrijplaats en dus gaan we met ons eerste team zondag 31 maart opnieuw naar het Cygnus Gymnasium zonder al te hoge verwachtingen.


Onze teams De Meer 1 en De Meer 2 werden in de eerste ronde tegen elkaar ingedeeld.
Dit is om te voorkomen dat de teams elkaar later in het toernooi zouden kunnen helpen. ("Kunnen jullie ons een bordpuntje geven?")
Het eerste team met van rechts naar links: Koen (bord 1), Leonard (2), Finn (3) en Noah (4) die zijn eerste toernooi speelde.


Mooi dat we dit jaar weer twee teams konden opstellen. Hieronder zie je de spelers van De Meer 2 in actie. Duran (die meedoet bij de gevorderden) deed het geweldig aan het eerste bord (wat altijd een moeilijke plek is). Hij haalde maar liefst 5 punten uit 7 wedstrijden. En de anderen deden het ook naar verwachting, gezien dat zij nog beginners zijn. Dit was hun eerste teamervaring.


De Meer 2 met Duran, Flint, Flores en Ana tegen de Pinksterbloem 2.
Kun je aan de stellingen zien wie er beter staan? Wij of zij?
Foto's: Willem-Jan, de vader van Flint.





Koen van der Meer schoolschaakkampioen najaar 2018
inhoud

17 dec 2018 - De winnaars van de twee schaakgroepen najaar 2018 zijn bekend. Winnaar bij de gevorderden, en dus ook de nieuwe Schoolkampioen, werd Koen van der Meer. Gefeliciteerd Koen! Je hebt het goed gedaan en het hoofd koel gehouden.


Koen van der Meer.


De concurrentie was sterk. Want ook Finn is de laatste tijd steeds beter gaan spelen. Hij ging wekenlang aan kop. In het begin dacht ik dat dit toeval was. Maar Finn bleef maar goed spelen. Daarnaast waren ook Leonard en Casper kandidaten voor de wisselbeker. Deze vier zijn zeer aan elkaar gewaagd. En vandaag kwam ook Julian, de vorige schoolkampioen, weer sterk terug. Goed om te zien is dat Duran de aansluiting heeft bij de sterkere spelers en af en van ze wint. En, ook al eindigde hij als laatste, ook Vigo wordt beter. Gelukkig kan hij tegen zijn verlies in deze sterke groep.

Bij de beginners werd Merijn (groep 7) eerste. Goed gedaan! Hij is heel enthousiast en kon al goed schaken toen hij in de schaakgroep kwam.
Eigenlijk had Noah (groep 7) de beste kansen om de groep te winnen. Jammer dat Noah de laatste les afwezig was. Aangezien we twee partijen spelen op de finaledag, en ook nog eens om dubbele punten, liep Noah een te grote achterstand op. Toch werd hij nog mooi derde.
Ook mooi is de presatie van Lenn, de broer van Vigo. Lenn (groep 4) werd namelijk 2e tussen de oudere jongeren.
We hebben een leuke beginnersgroep. Het enthousiasme is groot. Desi, die elke week huiswerk meeneemt en inlevert, eindigde op plek 4. Zij werd daarmee het beste meisje. Flint, Floris, Ana en Boris eindigden vlak bij elkaar in het tweede deel van de groep.
Eindstanden schaakcompetitie Daltonschool de Meer najaar 2018

Gevorderden
Koen    21
Finn    17
Leonard 17
Julian  16
Casper  14
Duran   13
Vigo     5
Jeroen   5

Beginners
Merijn  16
Lenn    14
Noah    13
Desi    11
Flint    9
Floris   7
Ana      7
Boris    7
Jeroen   2

Amsterdams Schoolschaaktoernooi
inhoud

11 nov 2018 / bovenbouw - Vandaag deel 2 van het Amsterdamse scholentoernooi voor leerlingen vanaf groep 6. Het ging goed in het Cygnus Gymnasium. Na een lange middag met zeven partijen kwamen onze Daltons op het laatst sterk opzetten. Dit leverde een 3e prijs op voor Koen (4,5 punt uit 7 wedstrijden) en een 2e prijs voor Casper (5 uit 7)! Beiden kregen een beker. De laatste partijen van Koen en Casper waren spannend. De partijen kwamen niet af en de scheidsrechter moest een winnaar aanwijzen (arbitreren heet dat). En dat pakte goed uit voor onze spelers. Koen won. Casper won.

Halverwege zag het er nog niet zo mooi uit. We bleven steeds ongeveer in de middenmoot hangen. Wie scoorde, raakte zijn voorsprong een partij later weer kwijt. Wie verloor maakte dat goed in een volgende partij. De indeling zit zo in elkaar dat je steeds speelt tegen een tegenstander die ongeveer zoveel punten heeft als jijzelf. Dus wie goed speelt, krijgt sterkere tegenstanders. Sommigen hadden een teleurstelling te verwerken. Zo verloor Finn een goed gespeelde partij door een blunder op het einde. Gelukkig heeft Finn het daarna niet opgegeven en hij eindigde uiteindelijk gewoon goed op 3 punten. Leonard was constant en eindigde op 50% met 3½. En Duran eindigde in groep 6 heel mooi met 4 punten.


Zoekplaatje. Dit is de tafel van groep 7. De laatste ronde.
Vier van onze spelers zitten ergens op rechts aan de tafel van groep 7: Koen, Casper, Leonard, en Finn. Zie je ze?
(Duran zit ergens buiten de foto op de tafel van groep 6. Zie je hem inderdaad niet?)


4 nov 2018 / onderbouw - Vandaag deden Ana en Floris mee aan het Amsterdamse scholentoernooi in het Cygnus Gymnasium. Voor beide spelers uit onze beginnersgroep was het hun allereerste schaaktoernooi. En we hebben pas zes lessen gehad. Vlak voor de wedstrijd moest ik nog even uitleggen dat je je stukken moet 'ontwikkelen', en ook 'rokeren' moest in drie zinnen worden uitgelegd. We zijn met onze beginnersgroep pas zes weken onderweg. Gelukkig haalden onze spelers ook punten binnen: 2 voor Ana (Groep 5) en 3 voor Floris (Groep 4). Dat is mooi. Floris kreeg de sportiviteitesprijs. Ana en Floris hebben vandaag veel schaakervaring opgedaan.


Floris kijkt hoe zijn tegenstander een zet doet.



Ana aan zet in groep 5.



Julian Menon Schoolkampioen
inhoud

28 mei 2018 - Julian (groep 6) is de nieuwe Schoolkampioen. Een mooie prestatie. Gefeliciteerd! Jip, de vorige winnaar die vandaag 2e werd, mocht de wisselbeker aan Julian uitreiken.


Julian


We hebben dit jaar een sterke schaakgroep. We zijn ook sterk in de breedte. Er zijn zeker zes spelers in de top die van elkaar kunnen winnen. Leonard en Casper wonnen bijvoorbeeld allebei van de uiteindelijke nummers 1 en 2. Leonard werd vooral de laatste tijd snel beter. Dax en Koen hadden best heel hoog kunnen eindigen. Kortom, het is dringen aan de top.

Gabriel (groep 3 nog maar) heeft het goed gedaan. Hij is toernooien gaan spelen die bedoeld zijn voor clubschakers. De laatste weken kwam Finn opeens opzetten. En Lola, Duran en Vigo hebben ook punten verdiend. Zijn doen het goed. Eigenlijk zit iedereen nu op het niveau van het schaakboek Stap 2. Volgend schooljaar gaan we op dit niveau lesgeven. Het was weer een leuk schaakjaar en ik hoop jullie allemaal terug te zien na de zomer.

Eindstand schaakcompetitie Daltonschool de Meer voorjaar 2018 
Julian  14,5 Kampioen
Jip     12,5 2e plaats  
Dax     11,5 3e plaats (gedeeld)
Koen    11,5 3e plaats (gedeeld)
Leonard 11,0
Casper  10,5
Gabriel 10,0
Finn     8,5
Ocke     5,0
Lola     5,0
Duran    4,5
Vigo     3,5
Jeroen   2,5



De schaakteams doen het heel goed
inhoud

11 maart 2018 - Vandaag het viertallentoernooi voor schaakteams in het Cygnus gymnasium. Alletwee onze teams deden het boven verwachting goed. De Meer 1 won de derde prijs van in totaal 19 deelnemende teams. En daar hoorden weer medailles bij voor Julian (bord 1), Casper (2), Dax (3), Koen (4) en Ocke (wisselspeler). Ik had dit goede resultaat niet verwacht. Veel spelers doen dit jaar voor het eerst mee in de schaakgroep. Er werd goed geschaakt, en vooral de vechtlust bleef zeven partijen lang aanwezig.

De Meer 2 bestond uit Leonard (aan het moeilijke bord 1 knap 5 punten! gescoord), Gabriel (die begon met veel pech, maakte alles goed in het tweede deel, 3 pnt), Finn (mooi, ook 3 pnt) en Duran (ook mooi, ook 3 pnt).


Dit is ronde 6. De Meer 1 staat op dit moment op de 2e plaats. De tegenstander hier is De Pinksterbloem 1.
Deze school is dus gewoon kampioen van Nederland. We verloren deze partij dik.
Maar ronde 7 werd weer gewonnen en dat leverde ons de derde plek op. We zijn door naar de halve finale op 15 april.
Op de foto van onze school Julian, Casper, Dax, Koen. Ocke is deze ronde vrij.



Jip Nieuwenhuis Schoolkampioen inhoud

18 dec 2017 - Jip heeft de wisselbeker gewonnen en hij is dus de nieuwe Schoolkampioen. In de laatste partij van de schaakcompetitie mochten Casper en Jip het uitmaken. Jip won en Casper was zeer teleurgsteld. Eerder speelden ze tegen elkaar en toen won Casper.

We hebben dit jaar een leuke, volle schaakgroep. Er waren spannende partijen. Het niveau is vrij hoog. Hieronder de eindstand. Op de laatste dag spelen we 2 partijen, ook nog eens om dubbele punten. Louie en Moses waren er niet bij vandaag en dat scheelt punten. In januari gaan we verder met een nieuwe schoolschaakcompetitie met nieuwe kansen voor iedereen.

Eindstand schaakcompetitie Daltonschool de Meer najaar 2017 
Jip     12
Casper  10,5
Julian   9,5
Leonard  8,5
Lola     7,5
Gabriel  7
Duran    6,5
Finn     5
Koen     4
Vigo     3
Louie    2,5
Moses    1,5
Jeroen   1,5


Successen bij Amsterdams schoolschaaktoernooi
inhoud

5 en 12 nov 2017 - Van onze schaakgroep deden zes deelnemers mee in het Cygnus gymnasium. Het waren twee leuke middagen. En we hadden succes. Duran (groep 4, 3e prijs, 4 pnt) bracht een beker mee. En Gabriel (groep 3, 1e prijs, 5 pnt) bracht een beker mee. Heel goed gedaan! Dat was op 5 november voor de groepen 5 en lager.

Dan de oudere leerlingen vanaf groep 6, op 12 november. Leonard (groep 6, 2½ pnt), Casper (groep 6, 3 pnt) en Koen (groep 6, ? pnt) deden het goed. En Jip (groep 7) won zelfs de 1e prijs met 4 winstpartijen uit 7 wedstrijden. Ook hij bracht een beker mee naar huis. Dit was zijn eerste toernooi. De prijzen waren speciaal voor basisscholieren die niet op een schaakclub zitten. Want tussen de clubschakers zitten zeer sterke spelers die anders alle prijzen zouden wegkapen.

De bedoeling van dit schoolschaaktoernooi is om kinderen kennis te laten maken met wedstrijdschaken. Het is een promotietoernooi. Behalve Casper deden onze spelers deden voor het eerst mee aan een echt schaaktoernooi. Op zo'n dag stijgen sommigen boven zichzelf uit. Zondag 12 november stond helemaal in het teken van het herdersmat. Een zeer verraderlijke opening die je op veel borden zag ontstaan. Hoe werkt dat? En hoe moet je je daar nou tegen verdedigen? Jip wist het. Hij had daar zelfs speciaal voor geoefend. En zo pakte hij een paar keer een snelle winst. Blij dat hij was met zijn prestaties. En met die beker natuurlijk. En dan ook nog een medaille!


[foto verwijderd]Jip met beker en medaille. Foto: vader Eus.



Abe Stitselaar Schoolkampioen
inhoud

29 mei 2017 - Abe heeft de wisselbeker overgenomen van Tim. Dit keer was Abe echt de beste. Gefeliciteerd! Al tijdens de laatste les was bekend dat hij de meeste punten zou halen (15), zo groot was zijn voorsprong op de anderen. We hebben daarom gestreden om de 2e plaats. En hier was het spannend. Die plek ging uiteindelijk naar Tim (12), met daar vlak achteraan zijn broer Daan (11). Tussen Maarten (7.5) en Casper (7) was er ook een klein verschil in het midden. Al deze gevorderden hebben inmiddels een hoog niveau. De beginners Duran en Doutse deden het ook goed. Ze zijn snel vooruit gegaan. Doutse kon er helaas niet altijd bij zijn, maar zij vond het gelukkig toch leuk in de les tussen allemaal sterke schakers.

Jammer was dat we dit jaar geen schoolteam hebben kunnen opstellen. Dit was nog nooit eerder gebeurd. Het was gelukkig een 'luxeprobleem'. Want sommigen hadden andere leuke dingen. En dan moet je kiezen hè.

Eindstand schaakcompetitie Daltonschool de Meer voorjaar 2017 
Abe     15.5
Tim     12.0
Daan    11.0
Maarten  7.5
Casper   7.0
Duran    4.0
Doutse   2.0
Jeroen   2.0


Tim Markensteijn Schoolkampioen
inhoud

19 dec 2016 - Tim heeft de schaakcompetitie in groep 1 gewonnen en dat betekent dat hij de nieuwe Schoolschaakkampioen is. Erg goed! Zijn broer Daan, die nog jong is, werd 2e. Ook goed! De derde plek ging naar Abe, die twee keer afwezig was en misschien wel hoger had kunnen eindigen. Daarna kwam Eric, die duidelijk sterker is gaan spelen dan vorig jaar. Het is spannend daar bovenin.

In de 2e schaakgroep werd Emiel overtuigend winnaar. Hij was beter dan de anderen, die nog allemaal beginners zijn. Duran en Daniel eindigden hier gelijk met 8½ pnt op de 2e/3e plek. Weerstandspunten, die aangeven wie de sterkste tegenstanders had, bepalen dan de plaatsen 2 en 3.

Alle anderen deden het ook goed. Vooral de beginners hebben zichtbaar vooruitgang geboekt.

Op 6 en 20 november was het Amsterdamse schoolschaaktoernooi. Tim en Casper wonnen hier een beker binnen hun leeftijdscategorie. En we wonnen als school ook een gezamenlijke prijs. Dat werd een wel heel grote beker.
Schaakcompetitie Dalton de Meer najaar 2016 - groep 1 gevorderden (15:25 - 16:25)
Tim     10.5   Schoolkampioen
Daan     9.5   2e plaats
Abe      9.0   3e plaats
Eric     8.0
Casper   7.5
Maarten  7.0
Bao Jian 7.0
Jesse    5.5
Alex     4.5
Jeroen   4.5

Schaakcompetitie Dalton de Meer najaar 2016 - groep 2 (16:30 - 17:30)
Emiel   11.0   1e plaats
Duran    8.5   2e plaats (184 wp)
Daniel   8.5   3e plaats (147 wp)
Gilles   5.5
Marci    5.0
Doutse   4.5
Livia    4.0
Jeroen   1.5

Ivan van Veen voor derde keer Schoolkampioen
inhoud

23 mei 2016 - Gefeliciteerd Ivan! Je hebt de competitie overtuigend gewonnen dit keer. Al voor de laatste wedstrijd stond de uitslag vast. Ivan won in totaal twee keer van Abe (mooie 2e plaats) en twee keer van beginner Tim die eindigde op een heel mooie 3e plaats. Van een andere nieuwkomer in de groep, Dax (4e plaats), verloor Ivan echter. Daarmee gaf Dax zijn visitekaartje af. Er zit dus nieuw talent aan te komen. Ook de anderen deden het goed. In het midden van de groep zijn de verschillen klein. Als je een keer niet oplet, val je terug. En met een beetje extra inzet, stijg je snel. Een speciaal compliment voor Janaïna, die altijd trouw van de partij is. Ze had het zwaar had in deze sterke groep. Maar ze is heel sportief. Jana heeft gelukkig ook haar punten gescoord.
Schaakcompetitie Dalton de Meer winter/voorjaar 2016 - gevorderden (15:25 - 16:25)
Ivan    15.0   Schoolkampioen
Abe     11.5   2e plaats
Tim     10.5   3e plaats (beste beginner)
Dax      8.5
Bao Jian 8.0
Jesse    7.5
Zeger    7.5
Alex     6.5
Eric     6.0
Samuel   3.5
Janaina  2.5
Jeroen   1.5
In de beginnersgroep werd erg goed geschaakt. Het is lang geleden dat er zo veel talent was. Winnaar werd Casper. Maar vlak daarna kwam Daan (broer van Tim), die in de laatste les van Casper won. Die twee zijn dus aan elkaar gewaagd. In deze groep was het enthousiasme soms zo groot, dat ik eens een keer 'voor straf' geen huiswerk heb meegegeven. Enfin, het was weer een leuk schaakjaar met in de groep verder allemaal goede, leuke deelnemers: Louis, Liam. Krijn, Emiel en Yuna, die het als enige meisje uitstekend deed.
Schaakcompetitie Dalton de Meer winter/voorjaar 2016 - beginners (16:30 - 17:30)
Casper  13.5   1e
Daan    13.0   2e
Maarten 10.0   3e
Yuna     9.5		
Emiel    4.5
Louis    4.5
Krijn    3.0
Liam     3.5
Yvonne   3.0
Sam      1.5
Jeroen   1.5

Ivan van Veen opnieuw Schoolkampioen
inhoud

dec 2015 - ...


Niek Rammeloo Schoolkampioen
inhoud

18 mei 2015 - Tot op het allerlaatst was het spannend. Pas toen Niek zijn tweede partij won van Abe, was het duidelijk. Niek nam de beker in ontvangst van Ivan, die speciaal verzocht had om die beker te mogen uitreiken. Mooi gebaar, want Ivan was de kampioen van vorig jaar. Gefeliciteerd Niek! Je was twee keer ziek, en je bent goed teruggekomen. Ivan zei er nog wel even bij dat hij volgend jaar terugkomt om de beker opnieuw te veroveren.

De beginners Abe en Zeger stonden op een gegeven moment bovenaan de competitie. Deze twee deden het verrassend goed. Fien was het beste meisje. En Abe de beste beginner. Eigenlijk heeft iedereen behoorlijk leren schaken Vooral de beginners hebben veel geleerd. We hadden leuke partijen in deze groep met spelers die aan erg elkaar gewaagd zijn: Tom (die meedoet in de top), Eric, Alex Jesse, Bao Jian en Janaina. Volgend jaar verder!

Schaakcompetitie Dalton de Meer winter/voorjaar 2015																	
Niek      13    Schoolkampioen
Ivan      12½   2e plaats
Abe       11½   3e plaats (gedeeld)
Tom       11½   3e plaats (gedeeld)   
Zeger      9½
Eric       8½
Alex       8
Bao Jian   8
Jesse      7½
Fien       6
Janaina    5

Ivan van Veen Schoolkampioen
inhoud

15 dec 2014 - De schaakcompetitie was spannend. Pas op de laatste dag werd de winnaar duidelijk toen Ivan van Niek won. Daarvoor had Niek steeds aan kop van de competitie gestaan. Deze twee zijn aan elkaar gewaagd. Ivan heeft nu dus de wisselbeker. Niek werd tweede. Een mooie plaats, maar Niek had op meer gehoopt. Hij had het er zwaar mee maar bleef sportief! Verder een goede 3e plek voor Bao Jian, met daarachter Tom (die sterkere tegenstanders had dan Bao Jian) en Olivier.
Van de beginners bleek Abe de beste, met vlak daarachter Eric en Fien (die daarmee het beste meisje werd). Daarachter Zeger (groep 2!), Alex, Sophie, Jesse en Janaina. Er is in deze jonge groep veel vooruitgang geboekt. Er werd dan ook verrassend veel huiswerk ingeleverd.

Eindstand competitie najaar 2014
Ivan       13.5	Schoolkampioen
Niek       12.0 2e plaats
Bao Jian    9.5 3e plaats
Tom         8.5
Abe         8.0 beste beginner
Olivier     8.0
Eric        7.5
Fien        7.5 beste meisje
Zeger       7.5
Alex        7.0
Sophie      6.5
Jesse       5.5
Janaina     3.5
Jeroen      3.5

Koen Hommels alweer Schoolkampioen
inhoud

12 jun 2014 - In de laatste schaakles van dit jaar won Koen Hommels de schaakcompetitie. Concurrent Isaac was afwezig. Sportief van Koen dat hij ermee instemde om thuis een beslissingswedstrijd tegen Isaac te spelen. Maar Isaac gunde de eer aan Koen, die daarmee voor de tweede keer Schoolschaakkampioen werd. Isaac werd tweede. Ook niet slecht! Die twee zijn aan elkaar gewaagd.

Niek werd derde. Hij heeft die mooie positie zeker verdiend. Hij is duidelijk vooruit gegaan. Doron, die dit jaar voor het eerst meedeed, eindigde daarachter als beste meisje. Zij had evenveel punten (9) als Ivan en Tom. Tom was daarmee de beste beginner, samen met Doron. Ook andere beginners deden het goed: Olivier, Vito, Bao Jian, en Florissa.

Eindstand competitie winter/voorjaar 2014
Koen     14
Isaac    12.5
Niek     11
Doron     9
Ivan      9
Tom       9
Olivier   7.5
Vito      4.5
Baojian   4
Florissa  4
Jeroen    1

Koen Hommels de nieuwe Schoolkampioen
inhoud

16 dec 2013 - In de laatste les voor de Kerstvakantie werd Koen Hommels overtuigend winnaar van de schaakcompetitie. Hij is dus de nieuwe schoolkampioen. Gefeliciteerd Koen! Je hebt bijna geen punten laten liggen. De beker werd uitgereikt door Koen Meijers die de beker zes keer won. Hij zit inmiddels op de middelbare school, maar moest de wisselbeker nog wel een keer terug komen brengen natuurlijk.
De tweede plaats ging naar Isaac Blom (heel goed), en de derde plaats werd gedeeld door Dido en Ivan van Veen (broer en zus). Ook de anderen deden het goed. Sommige beginners eindigden heel mooi in het midden.

Eindstand competitie najaar 2013	
Koen     13,0
Isaac    10,0
Dido      9,0
Ivan      9,0
Niek      8,0
Rimmer    8,0
Doron     7,5
Olivier   7,0
Ike       6,0
Tom       6,0
Sarah     6,0
Florissa  5,5
Rutger    5,0
Nina      3,0
Jeroen    1,5


Ivan van Veen door naar Amsterdamse schoolfinale
inhoud

3 en 10 nov 2013 - Vijf spelers hadden zich opgegeven voor het Amsterdams schoolschaakkampioenschap. Iedereen speelde in een groep van zijn eigen leeftijd. Dido (groep 8) deed het goed. Jammer, zij haalde de finale net niet. Ook Koen (groep 7) deed het goed. Maar ook hij haalde het niet. In de ochtendgroep met de jongere kinderen won Ivan (broer van Dido) 3 partijen. Goed! Hij mag als enige van onze schaakgroep door naar de finale. Daar zal het wel moeiljk worden. Voor Florissa was het haar eerste toernooi. Haar partijen duurden allemaal lang, ook die tegen sterke tegenstanders. Florissa is nog maar net begonnen. Als ze iets beter wordt kan ze zich staande houden. Opvallend was het hoge niveau. Want het herdersmat, waar beginners vaak intrappen, kwam bijna niet voor vandaag.


Links Florissa (gr. 4, groen truitje), midden Ivan (gr. 5, blauw truitje)
Rechts weer Ivan, zelfde trui. Maar nu in de finale van 10 november. Zeven zware partijen! Ivan behaalde hier twee mooie remises.



Koen Meijer voor 6e keer Schoolkampioen, Dido 2e plaats
inhoud

20 jun 2013 - Vandaag werd Koen Meijer voor de zesde keer Schoolschaakkampioen. Slechts een keer eerder won iemand zes keer de beker. Voor Koen is dit de laatste beker, want hij gaat nu naar de middelbare school. Jarenlang was hij gewoon de beste van de groep. Het was eigenlijk niet eens spannend. Koen heeft ook schaaklessen gegeven aan de anderen en dat deed hij heel goed. Volgens mij vindt hij dat nog leuker dan schaken.
De tweede plaats ging naar Dido, die daarmee het beste meisje was. Vlak daarachter eindigden Isaac en Koen Hommels. De beste 'beginner' (dat ben je als je dit schooljaar voor het eerst meedeed met de schaaklessen) was Niek die tijdens de laatste competitieronde twee keer won en maar liefst vier punten schoorde voor de competitie. Zo haalde hij Ike, Ivan en Rimmer in. Rimmer had wel veel sterkere tegenstanders dan Niek. Bij de meisjes was Sarah de beste beginner. En daarna kwam Nina. Dit is de eindstand:

KoenM   18,5
Dido    13,0
Isaac   11,5
KoenH   11,5
Niek    9,5
Ike     9,0
Ivan    9,0
Rimmer  7,5
Sarah   6,0
Nina    4,0

Iedereen heeft beter leren schaken. Volgend jaar een nieuwe schaakcompetitie met nieuwe kansen. Het wordt dan spannend aan de top.


Schoolteam plaatst zich voor de kwartfinale
inhoud

10 feb 2013 - Vorig jaar plaatsen we ons niet. Dit jaar wel. En niemand had het verwacht. Het zat behoorlijk mee. Maar ook mét geluk moet je goed spelen om er te komen. En onze spelers deden het erg goed. Iedereen speelde 7 partijen tegen andere schoolteams. Onze beginners Rimmer (bord 3) en Ivan (bord 4) haalden 4 punten, dus meer dan de helft. Isaac (bord 2) zag ik een paar keer winnen met creatieve aftrekaanvallen, waarna de gewonnen dame triomfantelijk in de lucht werd gehouden. De partij was binnen. Soms is hij wat slordig. Maar er zit altijd een idee achter bij Isaac (eveneens 4 punten). Oze 1e bordspeler Koen Meijer haalde 5½ punt. Een keer verloor hij een goede, spannende partij. Zijn tegenstander deed het ook erg slim. Na afloop dachten we allebei: hoe had hij het nou beter kunnen doen? Koen stond twee punten voor, maar ging mat in een bijna niet te stoppen aanval op de koning. Ik denk dat Koen nog beter kan, maar voor vandaag was het precies genoeg. Er deden maar liefst 26 schoolteams mee uit de regio Oost/Centrum. Wij werden 5e. De eerste 6 teams plaatsen zich voor de kwartfinale op 9 maart. Dan zullen we het wel moeilijk krijgen. Maar je weet nooit hoe een pion een paard vangt. Koen gaat de volgende les een speciale training geven aan onze teamspelers. Dido doet ook mee en we hebben dan dus vijf spelers in de startblokken. Het was weer een leuke middag. Dit is het leukste toernooi van het jaar.


Borden klaar. Spelers klaar. Wachten op het startsignaal. Foto: Evert Meijer.



Eindstand schoolschaakcompetitie najaar 2012
inhoud

Koen M  13      Schoolkampioen
Dido    10,5    2e plaats, beste meisje
Koen H   9,5    3e plaats
Isaac    8,5
Niek     8      beste beginner
Ike      7,5
Rimmer   6
Ivan     5,5
Sien     4,5
Sarah    3,5
Nina     2



Scholenkampioenschap Groot Amsterdam
inhoud

25 november 2012 - Vandaag de finale van het Scholenkampioenschap van Amsterdam. Van onze school haalden twee leerlingen de finale. Rimmer (groep 5) en Koen Meijer. Rimmer is nog een beginner, maar hij zet zijn partijen al goed op. Hij kreeg het in de finale wel moeilijk. De tegenstanders schaakten al langer en waren vaak iets beter. Voor Rimmer een mooie kennismaking met het echte wedstrijdschaak. Om goed te worden, moet je eerst veel partijen verliezen.

De andere finalist was Koen Meijer. Er gebeurde iets bijzonders in de voorronde op 11 november. Koen was duidelijk niet in vorm en dreigde zich niet te plaatsen. Na vier ronden had hij pas 1½ pnt. Hij moest de laatste partij winnen om het minimum van 2½ pnt te halen. In zijn laatste partij werd Koen ingedeeld tegen de uiteindelijke winnaar van het toernooi, Raj van Pareren. Toch won Koen. Bij dit resultaat hoort wel een verhaaltje. Raj zich al had geplaatst (4 pnt). Koen en Raj twee kenden elkaar van de schaakclub. Dus vond Raj het niet erg om te verliezen. En zo bereikte Koen dus de finale. Hij bewees vandaag wel dat hij daar ook echt thuis hoort. Want Koen werd vierde van Amsterdam! De nummers 1 en 2 in deze groep 8 waren leerlingen van een andere school waar ik les geef, de Rijk Kramerschool. In de finale moest Koen opnieuw tegen Raj. En wie dacht je dat er dit keer won? Raj. Koen had iets goed te maken natuurlijk. Anders was hij misschien wel Kampioen van Amsterdam geworden! Hij is zeker niet slechter dan die andere twee. Hij heeft wel een beetje last van tijdnood...


Koen Meijer 4e plaats, 4,5 pnt (links), en Raj van Pareren Kampioen van Amsterdam, 5 pnt (rechts) - foto: VAS


Van De Meer deden ook Dido, Isaac, Ike, Ivan en Nina mee. De laatste twee speelden hun eerste toernooi. Zij plaatsten zich niet voor de finale. Ik vond dat ze het toch goed deden. Vooral Dido, die nu op de 2e plaats in de schoolcompetitie staat, had best iets meer geluk mogen hebben. Ze zat goed te spelen en liet zich niet afleiden. Isaac had ook iets meer punten kunnen halen. Maar de tegenstanders waren sterk. Het was weer een leuk toernooi.
Koen Meijer alweer Schoolkampioen, Eva winnaar groep 2
inhoud

11 juni 2012 - Vandaag werd Koen maar weer eens Schoolkampioen. Hij is gewoon de beste van onze groep en won voor de vierde keer (16,5 pnt). Tweede werd Isaac (11,5 pnt). Knap! Hij bleef net voor Dinesh (3e met 11 pnt) en Dido (4e met 9 pnt) die het beste meisje is.
In de Groep 2 werd Eva winnares. Erg goed, en helemaal verdiend. Zij heeft de anderen allemaal ingehaald. Op de tweede plaats komt nog een meisje: Evita. Ze doet nog niet lang mee. Dus ook dit is heel goed. Daaronder kwamen Giles, Ike en Javagar (die pas halverwege kwam meedoen).
Alle anderen deden het ook goed. Sien haalde haar eerste punten in de moeilijke gevorderdengroep.

Dit jaar heb we ons net niet geplaatst voor de kwartfinale bij het Viertallentoernooi in februari. Dat is wel even wennen. Want dit is lang niet meer gebeurd. Maar de voorronde bij de schaakclub VAS was behoorlijk sterk. We hebben nu een doel voor het nieuwe seizoen!
Koen Meijer Schoolkampioen, Ike winnaar groep 2
inhoud

19 dec 2011 - Vandaag werd Koen, zoals verwacht, voor de derde keer Schoolkampioen. Tweede werd Dinesh, die het goed blijft doen. Daaronder was de strijd spannend. Tristan en Willem werden gedeeld derde. Daarachter kwam Dido als beste meisje.
In de Groep 2 werd Ike winnaar. Die gaat gestaag vooruit. En dat geldt ook voor Giles, die een paar keer afwezig was en toch tweede werd. Hij won wel van Ike! Een knappe derde plek ging naar Billy. Het beste meisje was Eva. Ook knap, want zij doet pas net mee.
Casper Schoolkampioen, Dinesh beste beginner
inhoud

31 mei 2010 - Casper Meijer is in zijn laatste schooljaar voor de derde keer kampioen geworden. Dinesh Ramkhelawan werd winnaar van van de beginnersgroep. Twee mooie prestaties. Tweede bij de gevorderden werd Koen, de broer van Casper. In de beginnersgroep werd Tristan 2e. Zij werden achervolgd door een brede middengroep. Want ook de anderen deden het goed. Iedereen heeft vooruitgang geboekt. Helaas kon Thomas er de laatste vijf lessen niet bij zijn. Ook hij had kans om bovenaan te eindigen en heeft thuis stiekem veel huiswerk zitten maken. Volgend jaar nieuwe kansen voor iedereen. We hebben dan een groep met veel jongere schakers.

EINDSTAND GEVORDERDEN
Casper   8,5
KoenM    7,0
Noah     5,5
Yamal    4,0
Wolf     3,5
Fée      2,0

EINDSTAND BEGINNERS
Dinesh   11,5
Tristan  10,0
Dido      9,0
KoenH     8,0
Thomas    6,5
Filip     4,0
Maxim     1,5
Abel      1,0


Tweede bij voorronde schoolteams
inhoud

7 feb 2010 - Ook dit jaar konden we weer twee schoolteams van De Meer opstellen voor het Viertallentoernooi. Ons eerste team werd zowaar tweede in de voorronde! Ik had dit niet verwacht. In de laatste ronde zat het mee. We wonnen met 3-1 van een belangrijke concurrent. Goede prestaties van Casper (veel ervaring) aan bord 1, en vooral van Noah (bord 2, geconcetreerd), Koen Meijer (eerste toernooi!, broer van Casper, bord 3) en Yamal (bord 4). Een mooie beker voor onze spelers.

Ons tweede team bestond uit Wolf, Fée, Dido, Tristan en Dinesh. We eindigden niet hoog maar dit team met vier beginners had zijn eerste serieuze toernooiervaring. We speelden vaak tegen sterke en oudere deelnemers. Volgend jaar zijn ook deze spelers ouder en beter.

Het eerste team mocht door naar de Kwartfinale op 13 maart. We begonnen heel sterk. En dat was genoeg om een verlies in de laatste ronde goed te maken. En zo bereikte De Meer 1 zelfs de Halve Finale op 20 maart. In vorige jaren hadden we een uitzonderlijk sterk team met uitsluitend spelers uit de 4e Stap. Toch werden we vorig jaar in de Halve Finale uitgeschakeld. Dit jaar gebeurde hetzelfde, en dat was beslist geen schande. We zijn ver gekomen en meer zat er niet in. Het was weer een leuk toernooi.


Koen en Yamal geslaagd voor Stap 1
inhoud

dec 2009/april 2010 - Yamal Uchime en Koen Meijer zijn geslaagd voor hun Stap 1 examen. Beide deelnemers waren al een tijdlang klaar om examen te doen en zaten inmiddels alweer een eind in Stap 2. Well done!
Casper Meijer de nieuwe schoolkampioen
inhoud

december 2009 - Casper is voor de tweede keer schoolkampioen geworden. Eerlijk is eerlijk, hij is duidelijk de beste van de hele school. Gefeliciteerd Casper! De strijd om de 2e en 3e plaats was heel spannend. Jochem en Koen eindigden gelijk, gedeeld 2e dus. Knap van Jochem, en mooi van Koen die pas net medoet. Daaronder was er zware strijd met een mooie plaats in het midden voor Fée Elders, vlak onder haar broer Noah. Yamal en Wolf doen voor het eerst mee bij de gevorderden. Die komen er wel. (Ares deed niet alle wedstrijden mee.) Bij de beginners eindigden Tristan en Koen Hommels gelijk aan kop. Ook hier veel spannende partijen die alle kanten op kunnen schieten.

EINDSTAND GEVORDERDEN
Casper  `15,5
Jochem   12,0
KoenM    12,0
Noah     9,0
Fée      8,5
Yamal    8,5
Wolf     7,5
Ares     3,0

EINDSTAND BEGINNERS
Tristan  8,0
KoenH    8,0
Dido     7,0
Stas     7,0
Dinesh   5,5
Maxim    3,0
Thomas   2,0
Halima   1,5
Jeroen   1,5


Schoolschaakkampioenschap Groot Amsterdam
inhoud

15, 22 nov 2009 - De afgelopen twee zondagen werd in de sporthal aan de Polderweg weer serieus geschaakt om het Scholenkampioenschap van Amsterdam en omstreken. In de voorronden deden Wolf, Fée, Ares en Jochem mee. Vooral Jochem (groep 8) kreeg sterke tegenstanders en het is geen schande dat onze spelers de finale niet haalden. Yamal, Noah en Casper bereikten de finale van 22 november wel. Voor Yamal was dat op zich al een mooie prestatie. En Noah deed het nog beter. Hij speelt altijd goed op een toernooi. Hij wordt niet zenuwachtig, concenctreert zich en neemt op belangrijke momenten de tijd voor zijn zetten. Casper behaalde met 4½ punt (uit 7 partijen) de 3e plaats in groep 8. Hij was echter niet helemaal tevreden. In deze hoogste groep werd gespeeld met een schaakklok. Dat vraagt om praktisch spel. Je moet vooral niet te lang nadenken. En je moet niet te veel willen. In één partij stond Casper goed: hij had een toren, zijn tegenstander een paard. Maar de stelling bleef gesloten en dan kom je met een toren niet ver. Toen de stelling eenmaal open kwam had Casper te weinig tijd. Zijn tegenstander, die slim had gezien dat Casper het niet meer zou halen, weigerde heel hard een remise-aanbod. Even later viel de vlag. Tja, dit komt veel voor in het schaken. Maar een derde plek blijft mooi. Je doet mee met de top van Amsterdam.


De bekerwinnaars van groep 5 t/m 8. Rechtsboven de Kampioen (Laurens, groep 8), en rechts naast Casper de nr. 2 (Milo).



Mitchell van Dijk wéér schoolkampioen
inhoud

8 jun 2009 - Voor de tweede keer op rij is Mitchell van Dijk schoolschaakkampioen geworden. Gefeliciteerd Mitchell! Net als in het najaar (2008), gebeurden er opmerkelijke dingen in de laatste schaakles. Iedereen dacht dat Casper Meijer, die twee weken eerder nog had meegedaan met het Nederlands Kampioenschap en daar goed presteerde, de schoolschaaktitel wel zou pakken. Casper stond 2½ pnt voor op Mitchell. Alleen als Casper twee partijen zou verliezen en als Mitchell allebei zijn partijen zou winnen, dan zou Mitchell Casper nog inhalen. En dit is precies wat er gebeurde. Er werd gespeeld om 2 punten. Eerst won Mitchell van Casper. Daarna verloor Casper van Niels terwijl Mitchell weer won. Om problemen te voorkomen werd er gespeeld met een schaakklok. En dat is toch een vak apart. En zo werd Mitchell, die handig is als er snel geschaakt moet worden, voor de tweede keer Schoolschampioen. Liam, Mitchell en Niels gaan straks naar de middelbare school. Ze zijn goede schakers geworden en hebben jarenlang meegedaan in de schaakgroep. We hadden veel plezier en deden mee aan de schooltoernooien. Volgend jaar nieuwe kansen voor Casper en de anderen die altijd veel "last" hadden van deze sterke schakers in de groep. Nu zijn de anderen aan de beurt.

Eindstand competitie
Mitchell
Casper
Niels
Liam
Noah
Yamal
Ares
Jochem
Fée
Jeroen

12½
12

9

7
7




Ares Kok geslaagd voor Stap 1
inhoud

1 jun 2009 - Gefeliciteerd Ares! Je hebt er hard voor gewerkt en je had van de 22 vragen er slechts 3 fout. Je staat in de lijst. Door naar Stap 2!
Tweede plek voor De Meer bij de voorrondes
inhoud

8 mrt 2009 - We waren een beetje verwend de laatste jaren. Steeds werden we eerste bij de voorronde van het Viertallentoernooi. Dit jaar een mooie tweede plek. In de beslissende partij verloor Jochem, die verder een goed toernooi speelde. Dat gaf niet. Onze drie sterkste spelers aan bord 1, 2, 3 zouden het goed kunnen maken. Er werd ook goed en degelijk gespeeld. Geen overhaaste dingen enzo. Maar een kwartier voor de hele partij is erg kort. Dat werkt in het nadeel van diepe denkers. Aan allerdrie de borden, en zeker bij Niels, hadden we goede stellingen. Helaas vond de scheidsrechter de stellingen niet goed goeg voor winst. En zo verloren we 1½ - 2½ van De Duif uit Diemen in deze sterke voorronde met 26 schoolteams. De Duif dus knap 1e, wij 2e. En daar hoort ook weer een mooie beker bij. Niet zo'n kleintje.


Eén beker voor het team van vier: Jochem, Mitchell, Niels, Casper.
De beker rouleert elke week van eigenaar. Hierover geen ruzie heren!


14 mrt 2009, kwartinale - Hier ging het als vanouds goed. Jochem scoorde fraai drie punten. En de andere spelers zaten bijna allemaal op een maximale score. Voorlopig liggen we dus op koers. Een mooi moment was de arbitrage aan het bord van Casper. Hij had een stuk weggeven. Daarna heeft hij alles op alles gezet om daarvoor tenminste een pion terug te winnen. In de einstelling stond Casper drie punten achter. Volgens de regels is dat verlies. Echter, hij wist de scheidsrechter, die daarover zeer lang moest nadenken, ervan te overtuigen dat hij een pion, die langdurig was belegerd, ook daadwerkelijk verloren zou gaan. Slim remise gepakt! Zo wonnen wij 2½ - 1½ van de Montessorischool uit Almere. Eerste plek voor De Meer. Volgende week de halve finale. Als vanouds lastig. Want alleen de beste twee teams uit de poule van zes gaan verder ...

21 mrt 2009, halve finale - Het ging niet goed vandaag. In de eerste wedstrijd, die later belangrijk bleek, werd het gelijk spel. We hadden kunnen en moeten winnen. Prachtig was hier de partij van Jochem aan bord 4. Hij speelde zijn beste partij ooit. Er zat plan in, en toen het erom ging de partij af te maken, ging hij recht op zijn doel af. Hoewel Jochem in Stap 2 zit, zag ik hem trucjes gebruiken uit Stap 3. Meestal is het andersom! De tweede partij ging verloren, terwijl we die partij hadden kunnen en moeten winnen. De derde partij werd opnieuw gelijk spel en daarmee waren onze kansen verkeken. De rest wonnen we nog wel, maar het was niet genoeg meer. Jammer. Wel was het voor de andere teams in onze poule ongelooflijk spannend. Een mooie 1e en 2e voor de Grote Beer en Michiel de Ruiter. Als we die drie matchpunten niet hadden weggegeven waren we eerste geworden in onze groep. Opvallend was ook de uitschakeling van de Jan Hekmanschool, vorig jaar nog 3e bij het Nederlands Kampioenschap.

Score
Bord 1 Casper   3½
Bord 2 Mitchell 4
Bord 3 Niels    3
Bord 4 Jochem   2

Eindstand                         mp bp
Grote Beer 1 (Duivendrecht)       7  14   finale
Michiel de Ruijter 1 (Amstelveen) 7  12½  finale
Dr. Visserschool (A'dam-West)     7  12
Dalton de Meer 1 (A'dam-Oost)     6  12½
1e Montessori 2 (Amstelveen)      2  5
Grote Beer 3 (Duivendrecht)       1  4


Mitchell van Dijk schoolkampioen
inhoud

1 dec 2008 - Lange tijd had Casper voor gestaan in de competitie. Maar de competitie verliep dit keer een beetje rommelig. Zo waren er de museumlessen waardoor Jochem en Casper pas laat binnenkwamen. Ook Mitchell was een paar keer afwezig, en Niels moest halverwege afhaken. Ook hadden we een bijzonder puntensysteem waarbij je meer punten kon verdienen als je won of gelijk speelde tegen een hogere Stap. Tijdens de laatste les werd om het spannend te houden, om 2 punten gespeeld. Hierdoor had Mitchell nog een kleine kans op de schooltitel. Dan moest hij de finalepartij wel van Casper winnen. Bij gelijk spel zou Casper kampioen zijn. Toen er nog zes minuten over waren voor de laatste partij, heb ik besloten om de partij met de klok te laten uitspelen. Dit leek eerlijker dan een scheidsrechtsbeslissing. Op dat moment was de situatie voor Casper bijzonder gusntig. Hij had genoeg aan remise en stond een stuk voor in een niet al te moeilijke stelling zonder dames. Maar in de laatste zes minuten greep Mitchell zijn kans met nauwkeurig en praktisch spel. Casper kreeg wat probleempjes en verloor zijn stuk. Daarna kwam Mitchell gevaarlijk binnen met zijn torens. Even later werd het schaakmat. En zo werd Mitchell de nieuwe schoolkampioen. Gefeliciteerd Mitchell, erg mooi gevochten! Bijna iedereen van onze sterke groep van vorig jaar is nu een keer kampioen geweest: Jannes (2x), Casper, Niels en Mitchell. Alleen Felix niet, maar hij was vaak 2e. Jammer voor Casper, die dit keer tweede werd. Maar er komen zeker nieuwe kansen. En hi zit een klas lager dan de andere vier. Liam werd fraai derde. Verrassend en zeer goed was de hoge plaats van Ares. Hij had vaak voordeel van het puntensysteem, maar hij is ook duidelijk vooruit gegaan de laatste tijd. Ook de anderen deden het goed.
Mooi scholenkampioenschap, mooie prijzen, maar ook een probleempje...
inhoud

9,16 nov 2008 - Vorige week de voorronde, vandaag de finale van het Amsterdams Kampioenschap voor Basisscholieren. Het was weer een mooi toernooi, en er werden ook weer prijzen in de wacht gesleept. Iedereen deed het eigenlijk beter dan ik verwacht had. Er is duidelijk vooruitgang geboekt. Fée, een van de jongsten van onze schaakgroep, deed dapper mee en twee goede, rustige partijen. Ook Ares gaat de laatste tijd vooruit. Hij kwam in de finale van groep 5 en behaalde 2½ punt. Noah deed het nog beter. Hij mocht naar de finale van groep 6 en haalde daar 3 punten. Ook hier vooruitgang. En nog een groep hoger haalde Jochem eveneens 3 punten in de finale. Dit resultaat leverde hem zelfs een beker op voor de beste schoolschaker. Bij de prijsuitreiking hadden we eerst niet in de gaten dat Jochem werd omgeroepen. Er was een prijs voor ene Joram Veenman ofzo. Toch nog eens goed luisteren... Het was wel degelijk de naam van Jochem die uit de luidspeakers galmde! JOCHEM VELDMAN! WAAR IS JOCHEM VELDMAN?! WIL JOCHEM VELDMAN NAAR HET PODIUM KOMEN!



De nieuwe Wethouder Verheyhal, gezien vanaf het podium - foto: Evert Meijer


Dit jaar speelden we in de nieuwe sporthal (zie foto), met een prachtige barzaal, maar met een veel te kleine speelzaal, waar de toeschouwers bovendien geen zicht op hebben. Zo wordt schaken helemaal een sport die je niet meer kunt volgen. Dan was er nog een verandering. Iedereen speelde in een groep die overeenkomt met de klas op school (voorheen werd ingedeeld op geboortejaar). Dit was gunstig voor Casper Meijer, omdat hij pas in groep 7 zit (hij is van 31 december). Het resultaat mocht er zijn: een eerste plaats! Dan ben je dus zomaar Kampioen van de hele regio van Amsterdam in jouw leeftijdscategorie! En eigenijk verbaast dit resultaat me niet. Casper doet het al jaren erg goed en gaat constant vooruit. Hij werkt thuis aan zijn schaken en tegenwoordig is hij ook lid van de schaakclub VAS. Toch kwam zijn overwinning niet op een presenteerblaadje. Halverwege het toernooi had Casper al 1½ punt laten liggen (een verlies en een remise). Op dat moment zag het er niet zo goed uit. Na afloop verklapte hij dat hij toen een paar krentebollen heeft gegeten. Dat bleken wonderbollen te zijn. De 5e, 6e en 7e partij won hij. En zo eindigde Casper, samen met twee anderen in groep 7, op 5½ punt. Weerstandspunten beslisten wie Kampioen werd. Casper dus.

Wie dacht je dat er nog meer 5½ haalde? Onze eigen Mitchell van Dijk. Mitchell had zelfs vijf partijen lang aan kop van het toernooi gestaan. Maar uitgerekend tegen Casper verloor hij. Maar wacht eens even... Zit Mitchell dan ook in groep 7? Nee! Dit was een schandelijke vergissing. Welke sufkont had er niet zitten opletten, dacht ik boos! Mitchell was een groep te laag ingedeeld en heeft het niet opgemerkt. Ik ook niet. Alle tafels van groep 7 en 8 stonden naast elkaar. Na twee ronden in de finale, toen Mitchell mij vertelde dat hij in groep 7 was ingedeeld, was het te laat om hem nog in een hogere groep te zetten. Dat zou het toernooi te veel beïnvloeden. De organisatie besloot dat Mitchell in groep 7 zou blijven, maar buiten mededinging zou meespelen. Hij kon dus geen titel halen. Na afloop kreeg Mitchell gelukkig wel een extra beker, zodat er gelukkig wat bekers betreft, niemand benadeeld werd. Toch spijtig dat het zo is gelopen. Maar wacht nog eens even... Wie was die sufkont die Mitchell in groep 7 had gezet? Nu komt het ergste: IKZELF HEB HEM PER ONGELUK OPGEGEVEN VOOR GROEP 7! Wat dom! Sorry Mitchell, jij kon er niets aan doen. Je hebt goed gespeeld vandaag en laten zien wat je kunt. Ook in de finale van groep 8 had je het goed gedaan. De organisatie kon er ook niets aan doen. Ik was dus de grote sufkont. Hopelijk gebeurt het nooit meer.



Acht winnaars uit groep 7. Die van onze school herken je wel: Jochem, Casper, Mitchell - foto: Evert Meijer





Liam Gatersleben geslaagd voor Stap 2
inhoud

8 sep 2008 - Hij heeft er vorig jaar hard voor gewerkt en opeens gingen de opgaven gemakkelijker. Liam slaagde met glans voor zijn examen Stap 2. Gefeliciteerd Liam! Ik denk dat je nu ook vlot door Stap 3 heen kan. Straks komt het viertallentoernooien er weer aan, en dan hebben we een goede 4e bordspeler nodig. Op dit moment is Liam onze beste kandidaat.


Noah Elders en Rick Brune geslaagd voor Stap 1, en Casper Meijer haalt Stap 4
inhoud

9, 19 juni 2008 - Noah, Rick, gefeliciteerd! Jullie zijn ruim geslaagd. Op naar Stap 2. Olivier Beg is bijna klaar voor het examen. En de anderen komen al aardig in de buurt.
Casper Meijer slaagde voor Stap 4, met slechts twee fout. Slechts een keer eerder deed een deelnemer van onze schaakklaas Stap 4. Daan van Ingen zat toen in groep 8. Maar Casper, die hard gewerkt heeft dit jaar, zit pas in groep 6. Dat is bijzonder vlug. Mooi hoor.


Jannes herovert wisselbeker, ook Jochem wint weer
inhoud

2 juni 2008 - De maandag na het NK in Nijmegen (zie hieronder), was er nog een laatste schoolschaakles. Normaal wordt er dan zwaar gestreden om het Schoolkampioenschap. Op het NK had Jannes van Ingen heel goed gespeeld. In de schoolschaakcompetitie stond hij 2½ punt voor op de nr. 2, Casper Meijer. Buiten was het 28 °Celsius. Het was welletjes. In de schaduw op het binnenpleintje hebben we een potje zitten inspectieschaken. En Jannes werd uitgeroepen tot de nieuwe Schoolschaakkampioen. Niemand protesteerde tegen deze beslissing. Hoewel, Felix sputterde even. Het pleit voor zijn vechtlust. Maar de voorsprong van Jannes was te groot. Daarmee werd Jannes de voor de tweede keer Schoolkampioen, nadat de Beker eerder in handen was van Niels en Casper.

Felix en Jannes gaan straks naar de middelbare school. Het waren mooie jaren bij ons in het schaakklasje met deze twee. Felix, die vanaf groep 4 heeft meegedaan, was altijd trouw van de partij. Hij is een orignele schaker, soms ook wisselvallig, ja zelfs vergeetachtig. Dit jaar eindigde onze man met knalblauwe sokken hoog in de Blundercompetitie. Die competitie hadden we speciaal opgezet om blunders te voorkomen. Een schande moest het zijn als je hoog op die lijst stond. Maar Felix moest er smakelijk en soeverein om lachen. Jannes en Felix, veel succes straks op jullie nieuwe school!

Veel dank aan William en Simone van Ingen, de ouders van Jannes (en Daan). Zij hebben de afgelopen jaren veel gedaan voor het schoolschaken.

Prachtig was de hoge eindklassering van Liam in de 'Mooiste zet' competitie. Liam stond lang aan de leiding. Maar de allermooiste zet kwam van Casper. Hij wist met een Stap 5 truc (paardschaak, loperoffer, paardvork) mijn dame te verschalken. Ik was volkomen verrast door deze diepe, en volledig correcte combinatie. "Ik win nog wel", dacht ik daarna. Maar Casper tikte mij foutloos van het bord.


            Mooiste zet competitie
7 casper    twee voorbereidende zetten + damewinst
6 liam      aftrekaanval ...d3, tussenzet en stukoffer
  liam      1. d4 d5 2. c4 dxc 3. e3 b5 4. a4 e5 5. Pf3 e4 6. axb! (tussenzet)
5 felix     verdediging penning dmv 0-0-0
4 jannes    mat met batterij ...Pf3, Le4
3 mitchell  insluiting 1. Pxb7? Dd5!
2 niels     (geen zet ingediend)
1 jeroen    (jury)

In de tweede schoolschaakgroep van 1630-1730 uur, was het wéér Jochem die won. En hoe. De partij was in enkele zetten bekeken. Noah werd mooi tweede. Beide spelers hadden 11 punten in de competitie. Noah trapte in een bekende val. Hier kun je zien hoe je je tegen het herdersmat kunt verdedigen. Dus opnieuw is Jochem groepswinnaar. Volgend jaar toch echt naar de moeilijkste groep!


De Meer worstelt zich naar de halve finale NK
inhoud

24 mei 2008 - Als tweede van de SGA Amsterdam hadden we ons geplaatst voor het Nederlands Kampioenschap in Nijmegen. Evert Meijer, de vader Casper, heeft ons naar het toernooi gereden en hij heeft een paar leuke foto's van de dag op zijn fotoalbum gezet. Het toernooi was, net als vorige jaren, weer heel goed georganiseerd.

Tot op het allerlaatst bleef het spannend in onze poule met zes teams. De eerste drie zouden zich plaatsen voor de halve finale. Als teamleider heb je tijdens een wedstrijd niet veel te doen. Je mag kijken en hopen dat het goed gaat. Soms durf je niet te kijken, zo spannend kan het zijn. Maar soms mag de teamleider in actie komen. Hij mag zijn spelers opdracht geven om remise aan te bieden, of om dit aan te nemen dan wel te weigeren. Toen Niels in de laatste wedstrijd een remiseaanbod kreeg, heb ik gegokt dat hij moest doorspelen. In een flits moest worden ingeschat hoe speelbaar de stelling was, hoe groot de kansen van de andere teamspelers waren en hoe de kansen van de concurrerende teams lagen. Niels had een nogal rommelige stelling, maar het leek me dat hij beter stond. "Speel maar door!"

En dat deed Niels. Maar ach en wee! Een paar zetten later blunderde Niels een mooie loper weg. Hij stond nu twee kwaliteiten achter en zijn koning stond opeens niet veilig meer. Ik zag Niels instorten. Hij zat zich te verbijten. O, wat zat die jongen te balen ...

Jannes heeft aan het moeilijke eerste bord 2½ punt uit 4 wedstrijden gescoord. Hij speelde een uitstekend toernooi en bracht belangrijke punten binnen. Hij was vandaag de meest constante kracht in het team. Maar in vijde en laatste ronde was Jannes vrij. We waren met vijf man naar het toernooi gegaan. In elke ronde werd er gerouleerd. De andere spelers schoven een bord door naar boven waar de tegenstand net even sterker is. Mitchell was als eerste klaar. Hij verloor zijn partij aan bord vier. Geen schande, want de tegenstander speelde goed. Uiteindelijk heeft Mitchell 50% gescoord, een mooie score op een NK. Samen met de zojuist ontstane ellende op het bord van Niels, waren onze kansen na deze uitslag tot een minimum geslonken. We hadden aan gelijk spel zeer waarschijnlijk niet genoeg meer, want de concurrende Roncallischool, met meer bordpunten dan wij, deed het goed tegen de nr. 1 in de poule. We moesten dus winnen. Maar we stonden niet eens gelijk. Felix was goed van start gegaan. Maar zijn stelling ging zienderogen achteruit. Casper, aan bord 1, had een gelijke stand. Hier klaarde de situatie spoedig op toen Casper zomaar een toren cadeau kreeg later won. Een goede geconcentreerde partij van Casper. Zo stond het dan 1-1 met nog twee partijen te gaan.



Begin van de laatste en alles beslissende match. Foto: Evert Meijer (vader van Casper)


Er ontstond een prachtig staaltje vechtschaak. Niels had zich neergelegd bij de feiten: hij stond slecht, maar er zat zeker nog spel in de stelling. Met elke zet werden zijn kansen groter. Niels had goed gezien dat het van de vrijpionnen moest komen en hij had dus een duidelijk plan. Zijn tegenstander aarzelde en de zwarte pionnen schoven steeds iets verder naar voren. Niet veel later haalden beide spelers een dame, maar ondertussen had Niels een paar stukken gepakt vanwege krachtige promotiedreigingen. Zijn tegenstander was totaal aangeslagen na het verlies. Wat een spannende en dramatische partij was dit! We lagen er nóg niet uit, maar dan moest Felix wel winnen ...

Felix had een minder staand toreneindspel met voor beide spelers veel vrijpionnen. Ook aan dit bord aarzelde de tegenstander. Over en weer werden pionnen geslagen en er ontstond een ongeveer gelijke stelling. Remise leek nu erg waarschijnlijk. Daaraan hadden wij niets. Felix haalde nu alles uit de kast. Op het laatst had hij nog één pion en een toren, zijn tegenstander alleen een toren. Nog steeds leek remise waarschijnlijk. Er waren in een eerdere fase over en weer zenuwachtige fouten gemaakt, maar je kon zien dat beide spelers voor hun leven vochten. Nét voordat de stelling definitief remise dreigde te worden, deed Felix een belangrijk tussenzetje dat hij en zijn tegenstander een paar keer over het hoofd hadden gezien. Hierdoor werd de koning van zijn tegenstander afgesneden. En nu was het makkelijk: pion naar de overkant, en winst. Eindstand 3-1. Met deze uitslag plaatsten we ons ongelooflijk nipt voor de halve finale, met een negatieve bordpuntenscore van 9½ punt (ten opzichte van 10 gemiddeld)!

Er is één hoop voor volgende week. Men zei dat we in een zeer zware poule zaten. Op de website van sponsor Royal Haskoning vind je de uitslagen en persoonlijke resultaten van onze poule.

BO Voorronde (B)Mp  BpVinkZeelMeerRoncEmmaMare
1.LeiSB 2 De Vink Voorschoten916x34234
2.NBSB 1 Zeelsterhof6131x2244
3.SGA 2 Dalton de Meer602x32
4.OSBO 4 De Roncallischool510½22x23
5.SGS 4 Koningin Emmaschool 2261012x2
6.SBO 1 Prot.Chr. Basisschool De Mare   2500212x


Persoonlijke scores
Mitchell 2
Niels 2
Felix 2
Casper 1
Jannes 2½




HALVE FINALE
31 mei 2008 - Een week later. Zo moeizaam als het vorige week ging, zo gemakkelijk kwamen de punten vandaag binnen. Het begon met een gelijk spel tegen de Jan Hekman, onze bevriende concurrent uit Ouderkerk. Misschien had er meer ingezeten, maar dat is nakaarten. Daarna wonnen we twee partijen en we speelden nog een keer gelijk. Na vier ronden stonden we bovenaan in de poule! Als we in de laatste ronde slechts een half bordpuntje zouden scoren, dan zaten we in de finale. We zaten op rozen ...


Analyse tijdens lunchpauze. Meer mooie foto's van de halve finale op het fotoalbum van Evert Meijer


Het liep anders. De Hekmanschool, die de eerste drie ronden op kop had gestaan, verloor en hielp daarmee concurrent De Koet omhoog in de ranglijst. De Hekman moest de vijfde ronde winnen om de finale te halen. En wij moesten nu gelijk spelen. De Hekman won inderdaad en plaatste zich heel knap bij de beste zes scholen van Nederland. En wij? We verloren met 4-0! Dit was het totale instorten. Na een lange, vermoeiende middag was de tank leeg. We daalden op de ranglijst naar een vierde plaats, net als twee jaar geleden. Nog steeds erg mooi. Dan zit je bij de beste twaalf van Nederland. De Hekman is door, wij niet. Wat kunnen we doen? Felicitaties aanbieden aan onze tegenstanders. De 'Kanstanjelaan', de uiteindelijke nr. 3 in de poule, heeft ons knap van het bord geveegd. Twee teams waren gemiddeld genomen net iets beter dan wij, en vooral constanter. Het scheelde een haartje. Opvallend was bijvoorbeeld dat wij tegen de uiteindelijke nr. 1 in de poule met 2-2 gelijk speelden, en van de nr. 2 zelfs met 4-0 hadden gewonnen. Dit is sport.

Het loopt altijd anders dan je verwacht. In de finale werd de Hekmanschool heel mooi 3e van Nederland! Tegen de uiteindelijke nr. 5 van Nederland (Zeelsterhof) hadden wij in de voorronde 2-2 gespeeld, en tegen de nr. 6 (De Koet) zelfs met 4-0 gewonnen. Verliezen of winnen: wat scheelt het?

Het schaakjaar zit er nu bijna op. Het was een mooi jaar vol drama en glorie. Een analyse van een heel goede partij van Jannes van Ingen tegen Bram Schiphorst van de Jan Hekmanschool staat op de website van Bas de Melker, samen met een wedstrijdverslag. Ook de KNSB heeft een wedstrijdverslag online. Jannes heeft drie steengoede partijen gespeeld, compleet met stukoffers. Hij was de beste van allemaal. De anderen waren gewoon goed. Sympathiek van Mitchell dat hij in de laatste ronde aanbood om zijn plaats af te staan aan Jannes, die anders vrij zou zijn. Hij vond dat we met de sterkste opstelling moesten spelen. Het mocht niet baten. Maar ik ben trots op dit team en we hebben genoten van de goede sfeer. Ook de ouders waren weer van de partij.

BO Halve Finale 2Mp  BpHekmKoetKastMeerHichtLavo
1.SGA 1 Jan Hekmanschool712½x3233
2.NHSB 3 OBS De Koet710x203
3.LeiSB 1 School Kastanjelaan         61212x423
4.SGA 2 Dalton de Meer611½240x2
5.FSB Op 'e Hichte2712½x2
6.NBSB 2 Lavoor2711122x



Viertallen: alles, maar dan ook echt alles gewonnen
inhoud

16 feb 2008 - Elk jaar doen we weer mee met het Scholentoernooi voor teams (viertallen). De laatste jaren plaatsten we ons steeds voor de kwartfinale. Ik was er stilletjes van uitgegaan dat het ook dit jaar wel zou lukken. Maar de manier waarop het vandaag ging, dat had niemand voor mogelijk gehouden. We wonnen echt alles: 7 ronden, 14 matchpunten en 28 bordpunten. Beter kan het niet. Niet alleen bleven we elke wedstrijd droog met 4-0 winnen, het ging ook steeds sneller. In de laatste ronde was Felix binnen een minuut klaar! Een paar minuten later stond ook de rest van het team naast de tafels, terwijl de anderen in de zaal nog bezig waren met stukken ontwikkelen en rokeren. Groot compliment voor een superteam met Mitchell, Niels, Felix, Casper en Jannes. We hebben eerlijk gerouleerd. In elke ronde was steeds een ander vrij. Ook de ouders waren weer van de partij. Vandaag een speciale rol voor de vader van Niels. Hij was teamleider van De Meer 1. Als ik tussentijds kwam informeren hoe het ging, dan zei hij: "Alles onder controle!" Mooi samengevat.



Dringen bij de prijsuitreiking


Nu is er een klein ding waar ik me een beetje zorgen over maak. Een sporter heeft sterke tegenstand nodig. Dat is goed voor de spierballen. Bij de voorronde van schaakclub Het Probleem (Amsterdam West) zag ik een paar sterke teams. Daar zitten onze volgende tegenstanders. Dit zijn geen teams meer die we met 4-0 oprollen. Straks, op 8 maart, moeten we onze bedenktijd optimaal benutten en anders spelen dan vandaag: diepzinniger, voorzichtiger en creatief.



Drie denkhoofden: Ares, Coen, Jochem


Ook het tweede team van De Meer deed het goed. We eindigden even onder het midden. Dat is goed voor een tweede team. We hadden zes spelers en ook hier hebben we gerouleerd. Leuk dat Coen kwam meedoen. En ook leuk dat Fée er weer was, want eigenlijk moest ze naar een verjaardag. Ze heeft twee partijen gespeeld en is toen naar een derde partij gegaan, een verjaardagspartij.



Fée aan zet


Liam was vandaag de betrouwbare kracht aan het moeilijke eerste bord. Jochem en Coen kwamen daarna aan bord 2 en 3. Jochem scoorde goed. Coen, die nog niet lang schaakt en nog nooit een toernooi had gespeeld, deed het zeker niet slecht. Maar hij kreeg sterke tegenstanders en accepteerde zijn verlies sportief. Noah en Ares hebben ook nuttige punten voor hun team binnengehaald. Iedereen vond het een leuke middag.



Twee denkhoofden: Liam en Noah


Finale

29 maart 2008 - Gezien de overmacht in de voorronde was het niet verbazingwekkend dat we de kwartfinale (8 maart) en de halve finale (15 maart) door kwamen zonder al te grote weerstand. Hier en daar ging er een bordpuntje verloren, maar niets om ons zorgen over te maken. Wel was ik bang dat het gemakkelijke succes zich tegen ons kon keren...



Arbitrage in de kwartfinale


Openingen
In de twee weken die er restten tot de finale, hebben we aandacht aan de opening besteed. Een opening behandelen vind ik moeilijk. Je mag niet te veel vertellen, anders verlies je de aandacht. Je moet zelf ook wel iets van een systeem weten. In mijn eigen partijen speelde ik altijd de Ouwelullenvariant van het Ouwelullensysteem, nooit de dingen waar je in het jeugdschaak punten mee pakt. In elke openingsvertakking zijn er ontzaglijk veel mogelijkheden. En dan vragen ze: "Ja, maar wat als hij dit doet? Waarom niet zus? Waarom niet zo?" Terechte vragen. Maar als je er op ingaat, verlies je de grote lijn. Niet zelden speelt iemand, die net een opening geleerd heeft de goede zet om de verkeerde reden, of een verkeerde zet met de goede bedoeling. Het komt ook voor dat je een mooi idee voor de zwartspeler uitlegt. En dan gaan ze zo'n variant met wit spelen! (Die fout heb ik ooit ook zelf eens gemaakt. Ik speelde een variant uit mijn boek helemaal na totdat ik verloren stond.) Voor openingen moet je ook nog een goed geheugen ontwikkelen. Alles lijkt op elkaar. De volgende variant heb ik meer dan eens gezien: 1. e4 e5 2. Dh5 Pc6 3. Lb5 Pf6 4. Dxf7+?? En als zwart vervolgens bedeesd opgeeft, zegt de scheidsrechter: "Doorspelen!" Zetten worden door elkaar gehaald. Het lijkt soms verstandiger om op eigen kompas te varen in plaats van uit het hoofd geleerde zetten na te doen. Je kunt lang studeren aan een variantenbrei in een vertakking die je nooit op het bord krijgt. En er zijn fases in een bekende variant die heel moelijk te begrijpen zijn. Laatst vroeg een Stap 4 speler mij drie minuten voor het begin van een partij: "Kunt u eens laten zien hoe het Schots gaat?" Je vraagt je af waar die nieuwsgierigheid opeens vandaan komt.

Openingen zijn dus moelijk. Maar in eerdere ronden had ik gezien dat de betere spelers wel degelijk iets van de opening afwisten. Wij konden dus niet achterblijven, meende ik. Toevallig kwam ik laatst een onbekend variantje tegen. Dit leek me net iets voor ons. Niet te moeilijk, niet te opzichtig. Een paar keer konden we onze "geheime" opening, die ik hier natuurlijk niet ga verklappen, op het bord brengen. Het leverde drie gewonnen partijen op. Misschien waren we anders derde of vierde geworden. Of eerste?!

Hoe ging het in de finale? De eerste vier partijen liepen redelijk. Het ging niet super, maar ook niet slecht. De eerste wedstrijd vond ik de beste. We wonnen 4-0 van De Punt. Er werd zorgvuldig gespeeld. Er volgde daarna nog een winst en twee keer gelijk spel. Zo kwamen we twee matchpunten achter op de sterke Jan Hekmanschool. Zij hadden zes matchpunten na drie wedstrijden. Ook in hun vierde wedstrijd ging het aanvankelijk goed. Maar van het ene op het andere moment sloeg het beeld daar om. De Hekman stond verloren, gonsden opeens geruchten op het pleintje waar wij stonden te voetballen. Na merkwaardige taferelen eindigde die match gelijk. Dit betekende dat wij de gebeurtenissen nog helemaal in eigen hand hadden: zij 7 matchpunten, wij 6. Dan moesten we de partij wel winnen.

Daarmee komen we bij de beslissende en laatste wedstrijd tegen onze grote concurrent uit Ouderkerk. Ik hoopte vooral op vier boeiende partijen van hoog niveau. Casper voldeed aan de verwachting. Hij won fraai en degelijk aan bord 2. Hij heeft een uitstekend toernooi gespeeld en was de meest constante speler. De uitslag van zijn partij viel pas laat. Ook Jannes leverde zware strijd aan bord 1. Hij won een pion en mocht proberen om de stelling uit te schuiven. Er was voor hem nog een lange weg te gaan in een taaie, gesloten stelling. Jannes zou als laatste klaar zijn met zijn partij. Hij heeft hard gevochten en helaas niet gewonnen. Ondertussen waren de partijen aan bord drie en vier alweer afgelopen. Felix, die ook eerdere partijen snel en makkelijk won, stond binnen een minuut of twee totaal gewonnen. De situatie zag er rooskleurig voor ons uit. Maar zo gemakkelijk als Felix zijn gewonnen stelling had bereikt, zo gemakkelijk gaf hij enkele zetten later een toren en meteen daarop een dame weg. Wat een tegenvaller! De andere spelers moesten nu extra hun best doen. Aan gelijk spel hadden we niets. Even later zag ik Niels een loper wegblunderen. Ook hij speelde veel te snel. Daarmee kwamen we 2-0 achter. We konden geen kampioen meer worden. Spoedig bleek dat we altijd tweede zouden worden, ongeacht het resultaat van de andere teams. De uitslag deed er niet meer toe. Dit heeft Jannes, die nog zat te spelen, natuurlijk niet gemotiveerd. Hij verloor een wisselvallige partij. Hij had in ieder geval remise kunnen nemen, maar daar hadden we niets aan. Jannes baalde. Het gebeurt wel vaker in de sport dat de belangrijkste wedstrijd van een toernooi niet spannend is. Het hele jaar hebben we geoefend en getraind om toch vooral de rust en het geduld te bewaren. Het lijkt wel alsof de duvel ermee gespeeld heeft en alle inspanning zich tegen ons heeft gekeerd. Ik had echt het gevoel dat er meer in zat, maar wist toch ook dat ons team wisselvallig was (zie eerdere verslagen hieronder). Waren het de zenuwen? Nee, ik geloof dat niet. Waren we soms overgeconcentreerd? Ook dat niet. Waren we dan misschien te uitbundig?

Enfin, we werden we dus tweede en dat is ook mooi. Wat zeg ik: heel mooi! Felicitaties aan onze spelers. En aan het kampioensteam van de Hekmanschool! Vandaag kregen ze waar ze jaren op geaasd hebben. Een speciaal compliment voor Mitchell dit keer, die uitstekend gespeeld heeft en helemaal zichzelf is gebleven. Vanwege de bloedeloze finalewedstrijd heeft het me een dag gekost om tevreden te kunnen terugkijken. Er bleef een onwezenlijk gevoel hangen. Misschien dat ook de aanwezige ouders en de spelers het zo gevoeld hebben. Niels baalde en maakte zichzelf verwijten na afloop. William van Ingen, die altijd prachtige foto's opstuurt van de toernooien, merkte op dat de foto's dit keer niet zo goed gelukt waren, alsof onze schakers alleen maar hadden bewogen en in geen enkele compositie pasten.


Nachtwacht 2008


Onze tweede plek heeft opgeleverd dat we straks weer meedoen aan het Nederlands Kampioenschap in Nijmegen. We gaan vrijuit spelen.


Casper Meijer de nieuwe Schoolkampioen
inhoud

3 dec 2007 - Schoolkampioen worden is één ding. Schoolkampioen blijven is ander verhaal. Het is dringen aan de top. De bovenste vijf in de competitie kunnen allemaal van elkaar winnen. Vandaag werd Casper Meijer de nieuwe Schoolkampioen. Gefeliciteerd Casper, de Wisselbeker is een half jaar voor jou! Casper neemt de titel over van Niels, die hem op zijn beurt van Jannes had gestolen.



Casper tegen Jannes (foto uit ander toernooi)


Dit was de stand aan de top aan het begin van de laatste schaakles:

             1   2   3   4   5   6   7   8   9  10  11  12  13

1 Casper     ½   1½  2½  2½  3  sim  3½  4½  5½ dgs  6   6½  7½
2 Jannes     1   1   2   3   4   a   5   5   5½ dgs  5½  6½  7½
3 Felix      1   2   2a  3   3   a   3a  5   6  dgs  6   6   7 
4 Niels      0a  0   1   2   2½ sim  2½  3½  4½ dgs  5½  6   6½
5 Mitchell   0a  1   1   1   2  sim  3   4½  4½ dgs  5½  6   6 


Om het extra spannend te maken, werd er vandaag gespeeld om twee punten. Winst leverde 2 punten op, remise 1, en verlies 0 punten. Met 1½ punt verschil tussen de eerste en de vijfde plaats was alles mogelijk. De eerste ronde speelde Casper tegen Niels, en Jannes tegen Felix. Wat dacht je dat er gebeurde? Twee remises! Ondertussen won Mitchell van Max. Daardoor kwam hij midden in de kopgroep terecht. De stand was nu als volgt, met nog één partij te gaan:

             1   2   3   4   5   6   7   8   9  10  11  12  13  14
                                                                 a   b 
1 Casper     ½   1½  2½  2½  3  sim  3½  4½  5½ dgs  6   6½  7½  8½
2 Jannes     1   1   2   3   4   a   5   5   5½ dgs  5½  6½  7½  8½
3 Felix      1   2   2a  3   3   a   3a  5   6  dgs  6   6   7   8 
3 Mitchell   0a  1   1   1   2  sim  3   4½  4½ dgs  5½  6   6   8 
5 Niels      0a  0   1   2   2½ sim  2½  3½  4½ dgs  5½  6   6½  7½


Zelfs Niels, op plaats 5, kon nog bovenaan eindigen als de anderen gelijk zouden spelen. Niels won zijn laatste partij van Max. Max moest alleen maar tegen veel sterkere tegenstanders spelen. Liam was helaas afwezig. Het is dapper dat Max het laatste halfjaar heeft afgemaakt. Hij gaat verhuizen. Max, bedankt voor je sportieve deelname de afgelopen jaren! Misschien is er wel een schaakclubje op je nieuwe school.

Terug naar de situatie na de eerste partij. Niels won dus van Max. Mitchell won een knappe partij tegen Felix. Hij veroverde een stuk, maar er zat daarna nog gevaar in de stelling. Mitchell kaapte twee pionnen, maar liet een derde pion staan. En dat was heel verstandig. Zo kon hij zijn toren net op tijd terugtrekken in de verdediging om een gedekte vrijpion van Felix te blokkeren. Goed gezien! Daarmee was Mitchell met 10 punten zeker van de tweede plaats. Felix accepteerde zijn verlies grootmoedig. De vraag was nu wat er zou gebeuren op het finalebord tussen Jannes en Casper. Jannes was de laatste tijd in vorm (zie verslag 4 nov 2007). Maar zie wat er gebeurde:



Het stond ongeveer zo. Zwart had een tijdlang op winst gespeeld, maar niets bereikt.
Opeens kwam er een truc in voor wit. Casper speelde 1. e5!
Een aanval op een gepend stuk. Er is geen verdediging voor zwart.


En zo kreeg Wit groot voordeel dat hij niet meer weggaf. Een goede partij. Casper is vooral zorgvuldig in stellingen waarin niet veel aan de hand lijkt. Hij maakt weinig fouten, controleert zijn zetten en straft de fouten van de tegenstander nauwkeurig af. Tijdens de vorige finale greep Casper net naast de beker. Tijdens deze competitie heeft Casper het meest contstant gespeeld, vond ik.

Applaus voor de anderen die vandaag de beker niet wonnen, maar wel in de buurt waren. Er komen nieuwe kansen. Op 16 februari spelen we weer het viertallentoernooi. Noteer vast in je agenda en zoek je schaak-T-shirt op.

 EINDSTAND   1   2   3   4   5   6   7   8   9  10  11  12  13    14
                                                                 a   b 
1 Casper     ½   1½  2½  2½  3  sim  3½  4½  5½ dgs  6   6½  7½  8½ 10½  
2 Mitchell   0a  1   1   1   2  sim  3   4½  4½ dgs  5½  6   6   8  10
3 Niels      0a  0   1   2   2½ sim  2½  3½  4½ dgs  5½  6   6½  7½  9½
4 Jannes     1   1   2   3   4   a   5   5   5½ dgs  5½  6½  7½  8½  8½
5 Felix      1   2   2a  3   3   a   3a  5   6  dgs  6   6   7   8   8
6 Max        ....................................................... 4
7 Liam       ....................................................... 3½
8 Jeroen     ....................................................... 2


Ook in de tweede schaakgroep was er een eindtoernooi En ook hier werd het spannend. De vorige keren won Jochem steeds. Maar vandaag zou het spannend zijn. Uiteindelijk won Jochem tóch weer. Maar hij is een gewaarschuwd mens. Er zijn nieuwe, goede schakers bijgekomen in de groep. Een mooie tweede plaats voor nieuwkomer Olivier, die lang aan kop ging in de competitie. Een derde plaats voor nieuwkomer Rick, net voor Noah, die lang hoog stond in de competitie. Er was ook winst voor de anderen. Al zien zij het misschien zelf niet, ik zie het wel: iedereen gaat vooruit.

 EINDSTAND   1   2   3   4   5   6   7   8   9  10  11  12   13   14
                                                                  a+b 
1 Jochem     1   2   3   4   4½ sim  5   6   6  dgs  6   7   wgs  11
2 Olivier    -   1   1   1   1½ sim  3   5   6  dgs  7   8   wgs   9
3 Rick       -   -   1   2   2½ sim  3½  4½  4½adgs  4½  5½  wgs   8½
4 Noah       0   1   1   2   3   a   4   5½  5½ dgs  6½  6½  wgs   8
5 Fée        1   1   1   1   2   a   2   2½  3  dgs  3½  4   wgs   6½
6 Coen       -   -   -   ½   1  sim  1a  1a  2  dgs  2   2½  wgs   6½
7 Ares       -   0   0   1   1  sim  1   2   2a dgs  3   3   wgs   5½
8 Caspar     -   -   -   -   -  sim  0a  0a  1  dgs  -   -    -    - 
9 Jeroen     0   0   0   0   0  sim  0   ½   ½  dgs  1   1   wgs   2

Tweede plaats voor Jannes bij SGA Scholenkampioenschap
inhoud

4 nov 2007 - We beginnen met het hoofdgerecht. Vandaag werd Jannes van Ingen schitterend tweede bij het Individueel scholenkampioenschap van de SGA (Schaakbond Groot Amsterdam) in de hoogste leeftijdsgroep. Dit is een prachtige prestatie. Jannes haalde 6 punten uit 7 wedstrijden en eindigde precies gelijk met de nr. 1, de sterke Roger Bhoorakhan (KNSB jeugdrating 1381). Bij gelijk eindigen wordt gekeken naar weerstandspunten. De speler met de zwaarste tegenstanders is winnaar - en dat was Roger.
Jannes heeft het hele toernooi rustig op koers gelegen zonder zich te laten opjutten. Je zag niet veel emotie aan deze man met een missie.



Zo speelt een koele kikker.


Mooi was de laatste partij waarin wit met een achterstand in materiaal rustig op mat bleef spelen. Daarbij was hij al een paar keer zetherhaling uit de weg gegaan om te voorkomen dat het remise zou worden. Zijn tegenstander Hing Ting Lai had zijn stukken op verkeerde plaatsen staan en kon niets tegen de aanval doen. De eindstand van de partij is een mooi voorbeeld hoe je met materiaal minder toch langdurig beter kunt staan. Met de opmerking van de tafelleider dat Jannes 'geluk' had gehad, was ik het beslist oneens:



Zo ongeveer stond het, en zo eindigde het.
Jannes, die al een tijdlang bezig was geweest met het vlechten van een matnet,
kan in deze stelling al een toren winnen. Er ging een aftrekaanval aan vooraf. Maar hij speelde
1. Lg6+ Kf8 2. Tf7+ Kg8 (Na 2... Ke8 volgt 3. Pg7#) 3. Pf6+ Kh8 4. Th7# Mat!


Hoe deden de anderen het? Ook goed. Mooi was dat Noah Elders, Rick Brune en Jochem Veldman zich voor de finale hadden geplaatst. In de finale komen heeft voordelen en nadelen. Het nadeel is dat je tegen sterke schakers moet spelen. Het voordeel is dat je tegen sterke schakers mag spelen. Het is toch een eer. Je steekt nog eens wat op. Jochem scharrelde knap 3½ punt bij elkaar. Noah speelde zijn eerste echte schaaktoernooi. Hij had het zwaar, maar vond het toch een leuk toernooi. En Rick, die nóg jonger is, werd na vier partijen zo ongelooflijk moe, dat als je naar hem keek, je zelf ook slaap kreeg. De toernooileiding gaf Rick grootmoedig toestemming om huiswaarts te keren met twee remises op zak. Vergis je niet, er is uithoudingsvermogen voor nodig om een finale van 7 partijen van 40 minuten helemaal uit te spelen.



Felix (4 pnt), Niels (4 pnt tpr 1108, knap toernooi), Noah (1 pnt, sportief), Mitchell (3 pnt, constant) en Casper (3 pnt tpr 1009, verzamelt stukken)


Niet iedereen van De Meer haalde de finale. Fée Elders, Olivier Beg en Ares Kok speelden hun eerste toernooi en volgens mij vonden ze het leuk.



Fée's eerste toernooi


Olivier, die dit jaar pas is begonnen met schaken, speelde in een groep met de oudste deelnemers. Hetzelfde geldt voor Caspar van Dissel. Jammer dat Caspar voorlopig niet kan meedoen in onze schoolschaaklessen. Hij heeft talent. In de voorronde had Caspar de pech dat hij veel sterke tegenstanders trof.

Van onze gevorderdengroep plaatsten alle deelnemers van De Meer zich: Niels (vorig jaar nét niet geplaatst), Casper, Felix en van Dijk: allemaal ervaren schakers inmiddels. Alleen Casper is nog niet lid van de schaakclub VAS. Casper haalde 3 punten, maar met een hoge tpr van 1009. Bij de een liep het vandaag net wat beter dan bij de ander. De ander had misschien ook wat zwaardere tegenstand dan de een. Je moet niet te veel willen. Niels was tevreden met zijn resultaat van 4 punten uit zeven wedstrijden. Dat is reëel. In de laatste ronde tegen de sterke Michiel van Andel, had hij een gelijkstaand pionneneindspel bereikt, maar hij verloor de partij uiteindelijk. Had Niels misschien zelfs kunnen winnen?



Dit lijkt een remisestelling. Zwart (Michiel) speelde hier 1... fxg5.
Had Niels nu kunnen winnen? Hoe moet wit terugslaan? Onderzoek de stelling eens.


Remise of winst had Niels een prijs opgeleverd. Nu werd hij 13e, nog steeds mooi. Casper en Mitchell haalden 3 punten. Misschien dat er iets meer voor hen had ingezeten. Casper leek niet tevreden over zijn resultaat. Maar ik wel! Een toornooiprestatierating (tpr) van 1009 is goed. Felix en Niels haalden 4 punten. Ook goed dus. Maar Felix, die ongeveer hetzelfde niveau heeft als Jannes, was vandaag niet op zijn sterkst. De verschillen in het spelersveld waren klein. Het verschil tussen winnen en verliezen dus ook. Vaak zag ik stellingen omslaan. Nu eens was het gewonnen voor de ene partij, dan weer voor de andere. Als je op de toernooidag in vorm bent doe je mee met de top en je geeft een goede stelling niet uit handen. Een kleine vergissing en je zakt terug op de ranglijst. Toch vond ik dat onze spelers een goede wedstrijdmentaliteit hebben. Straks in februari kunnen we met goede teams aan het Viertallentoernooi meedoen. Hopelijk valt dan niemand in slaap. Wist je trouwens dat de schaakklok in de negentiende eeuw werd uitgevonden? Dit was om te voorkomen dat mannetjes die in een café met een glas cognac en een sigaar achter een schaakbord zaten, in slaap zouden vallen. Ze dachten toen nog erg lang na over hun zetten. "Maak me maar wakker als je hebt gezet", zeiden de mannetjes tegen elkaar. Sinds de schaakklok is het schaakspel een haastspel geworden. Het is een race tegen de klok. Er worden zelfs partijen gespeeld waarbij de spelers niet meer dan een minuut krijgen voor de hele partij.


Niels de nieuwe schoolkampioen
inhoud

4 jun2007 - Vandaag de laatste les van dit schooljaar. Dat betekent toernooi. Het werd een middag van verrassingen. Er waren vier spelers die Schoolkampioen konden worden: Felix, Jannes, Niels en Casper, met daarachteraan Mitchell, die het de anderen nog moeilijk kon maken. Er werd een kruisfinale gespeeld, net als bij tennis. De eerste, onaangename, verrassing was de afwezigheid van Felix. Jammer voor hem, want hij stond samen met Casper bovenaan in de competitie. Mitchell nam zijn plaats in. De winnaar van de A-finale zou degene zijn die zich plaatste voor de finale en die finalepartij daarna won. Zou die partij gelijk eindigen, dan telde telde de stand in de competitie. Er was ook nog een B-finale met Liam en Max. Zij speelden twee partijen tegen elkaar.

A-finale (1e ronde)
Casper - Jannes ½-½
Niels - Mitchell 1-0

__________ B-finale (1e en 2e ronde)
Max - Liam 1-0
Liam - Max 1-0
Jannes speelde tegen Casper en Jannes moest winnen omdat Casper meer punten verzameld had in de competitie. Toen het bijna tijd was stond het nog ongeveer gelijk. Casper had een mooie stelling die je niet makkelijk kon weggeven. Maar er werd nu een klok bijgehaald. Beide spelers kregen de opdracht om nog zestien zetten te doen binnen drie minuten. Daarna zou de partij gearbitreerd worden. In deze laatste fase, waarin Casper slim stukken ruilde en de aanvalspogingen van Jannes afweerde, wist Jannes op het allerlaatst toch nog een gunstig toreneindspel te bereiken. Even daarvoor had Casper nog snel twee 'onnauwkeurige' zetten gedaan. Hij had goed ingeschat dat de overgebleven stelling niet als verloren voor hem kon worden beoordeeld.


Zwart heeft zojuist zijn toren naar g3 gespeeld met als bedoeling 17... Tgg2!
Wit kan hiertegen niets doen. Deze stelling is de schrik van iedere scheidsrechter.
Zwart staat heel goed, maar met de driepuntenregel moet je remise geven.


Nooit zullen we weten wat er gebeurd was als de partij was uitgespeeld. Jannes was zeer teleurgesteld. Knap, hij droeg zijn verlies erg sportief. Het is nooit leuk als een partij door de scheidsrechter beslist wordt. Maar tijd is tijd. Ditmaal dus geen Jannes in de finale, en ook geen Felix.

In de andere halve finale hadden Niels en Mitchell hun partij gespeeld. Niels wist in de opening voordeel te bereiken. Mitchell kreeg last van een gepend paard. Na een reeks zetten ging het paard verloren en Niels hij gaf zijn voordeel daarna niet meer weg. Dit was een goede partij. Casper en Niels zaten speelden dus de finale. Een van hen zou de nieuwe Schoolkampioen worden.

De finalepartij verliep vlot. Niels won naar mijn gevoel terecht. Ik denk dat Casper veel van zijn energie en wilskracht in de eerste partij tegen Jannes had gestopt en dat hij Niels misschien een beetje heeft onderschat. Al in de opening won Niels een toren en opnieuw gaf hij zijn voordeel niet meer weg. Professioneel gespeeld dus van Niels die vandaag in blakende vorm stak en zeer vastberaden was. Gefeliciteerd Niels! Je mag de Wisselbeker bij Jannes ophalen. Ondertussen werd Casper wel knap tweede, nog voor Felix en Jannes.

In de B-finale werd het gelijkspel tussen Liam en Max, die beiden een keer van elkaar wonnen. Aangezien Liam de meeste competitiepunten had, werd hij winnnaar van de B-finale. Een mooi resultaat. Maar ook Max speelde goed.

De tweede groep met Jochem, Fée, Anna en Noah werd gewonnen door Jochem. Hij is in deze groep de enige speler uit Stap 2 en hij won de groep met heel veel punten voorspong. Mooi was hier de remise van Anna tegen Jochem. Anna, Noah en Féé, bleven in de competitie dicht bij elkaar op de plaatsen 2, 3 en 4.


Jannes, Felix, Casper, Niels en Mitchell geslaagd voor hun examen Stap 3
inhoud

5, 16 apr, 5 jun 2007 - Heel goed! Nu begint het echte schaken.


De Meer winnaar voorrondes bij schaakclub VAS
inhoud

11 maart 2007 - Wat een leuke middag was het weer! We deden mee met twee teams aan het viertallentoernooi. Je speelt in een schoolteam tegen teams van andere scholen. De voorrondes bij de schaakclub VAS zijn altijd sterk bezet. Dit keer geen lang verhaal hoe het ging, hoe het stond of hoe het had kunnen aflopen. Maar een fotoverslag. De foto's zijn van William van Ingen (vader van Jannes) en Evert Meijer (vader van Casper). We waren goed voorbereid. Iedereen aanwezig. En er werd serieus en geconcentreerd geschaakt, zoals je kunt zien op de foto.



Even voorstellen. Dit is ons tweede team. Het is de eerste ronde van het toernooi. De Meer 2 speelt tegen De Meer 1. Dit is om te voorkomen dat teams elkaar later in het toernooi kunnen helpen. Helemaal rechts zit Mitchell van Dijk aan het moeilijke eerste bord. Zijn tegenstander is Felix Blom (dus ook van onze school). Heel knap dat Mitchell won van Felix. Naast Mitchell zitten Liam Gatersleben (goede houding), Bram de Meij en helemaal links Jochem Veldman. Jochem stond bijna de hele partij gewonnen tegen Niels. Aan het bezorgde gezicht van Niels kon je zien dat hij niet tevreden was over de stelling. Jochem zat gewoon goed te spelen en gaf niets weg. Als Jochem zou gaan winnen, dan zou De Meer 2 gelijk spelen tegen De Meer 1. Maar op het allerlaatst vond Niels een mooie zet (een "interferentie") waardoor hij kon een pion kon laten promoveren. Daarna ging het snel mat. Maar wat een goede partij van Jochem die twee Stappen lager zit dan Niels.



Uit dezelfde wedstrijd, maar nu de andere kant van de tafel. Ons eerste team. Van links naar rechts: Felix Blom aan bord 1. Hij stond een half punt voor op Jannes in de schoolcompetitie en mocht daarom kiezen aan welk bord hij wilde spelen. Hij koos voor het eerste bord. Dat is zwaar. Daarnaast Jannes van Ingen. Ons allen welbekend. Jannes en Felix werden vorige maand 2e en 3e van de Amsterdamse regio (het PK-E). Daaraan mag je alleen meedoen als je lid bent van een schaakclub. Naast Jannes zitten twee schakers van onze school die niet lid zijn van een club, maar wel een hoog clubniveau hebben. Even voorstellen. Casper: harde werker, ambitieus, getalenteerd. En daarnaast Niels: harde werker, ambitieus, getalenteerd. Tussen de vier spelers van ons eerste team zit niet veel verschil meer. Jannes, de huidige schoolkampioen, begint de laatste tijd af toe van de anderen te verliezen. En dit is de kracht van ons eerste team. Vier bijna gelijkwaardige spelers. Ook aan deze kant van het bord wordt er serieus geschaakt, zoals je kunt zien. Hoewel Casper even tijd neemt om te poseren voor de fotograaf.



Is dit ook nog serieus schaken? Nee, maar de heren hebben een goed excuus. Dit is alweer de laatste ronde. De vaantjes zijn uitgedeeld en liggen op tafel. Een stoel is al leeg, die van Felix. Hij won netjes. De strijd was gestreden. Overal goede stellingen, er kon ons niets meer gebeuren...



En dit is het resultaat. De Meer 1 winnnaar van de voorrondes! Vier grote bekers. Vier nieuwe T-shirts (gekregen van de school). En ook een beker voor Mitchell, omdat hij onze reservespeler is. Allevier onze spelers zaten dik in de plus. We gaan kijken wie we gaan opstellen in de volgende ronde.

Ook De Meer 2 deed het goed. We eindigden met dit team precies in het midden, op de tiende plaats. Jochem, Bram en Liam deden het prima. Ze pakten hun punten en troffen af en toe sterke tegenstanders en verloren dan sportief. Vooral Bram en Jochem hebben nog weinig toernooi-ervaring. Goed gedaan mannen!

EINDUITSLAG
PlaatsSchoolmatchpuntenBordpunten
1Dalton de Meerschool I1323.0
2Montessori Watergraafsmeer I1219.0
3De Aldoende I1122.0
4ASVO I1018.0
5De Pinksterbloem I1018.0
6De Aldoende II816.0
7Cornelis Vrijschool II814.5
8Montessori Watergraafsmeer II714.5
9Cornelis Vrijschool I714.0
10Dalton de Meerschool II713.0
11De Kleine Reus713.0
12De Pinksterbloem III712.0
13Willibrordschool613.5
14De Burght511.5
15Montessori Watergraafsmeer III5511
16ASVO II510.0
17Derde Dalton School410.5
18Sint Antoniusschool410.0
19De Pinksterbloem II49.0


PERSOONLIJKE SCORES NA 7 WEDSTRDIJEN DE MEER 1
bord 1Felix
bord 2Jannes
bord 3Casper6
bord 4Niels5


Kwartfinale 17 maart 2007 - Het gaat nog goed en we zitten nog in de race. Vandaag wonnen we alle vijf de partijen. Maar je kunt al wel merken dat de tegenstand sterker wordt. En de zware jongens hebben we nog niet gehad.



Er zaten geen makkelijke scholen meer bij. Vooral Felix aan bord 1 kreeg het in het begin erg moeilijk. In zijn eerste partij speelde hij razendsnel en zijn tegenstander wist daar wel raad mee. Felix werd echter geholpen door zijn teamgenoten, die netjes punten voor het team verzamelden. Gelukkig herstelde Felix zich in de tweede helft van het toernooi. Je ziet dat Niels en Casper steeds meer ervaring krijgen. Jannes heeft al veel ervaring en is een zeer betrouwbare kracht aan het tweede bord.

PERSOONLIJKE SCORES KWARTFINALE
bord 1Felix001½1
bord 2Jannes1½111
bord 3Casper½1½114
bord 4Niels111104


Volgende week de moeilijke halve finale. Het zou al erg mooi zijn als we de finale halen dit jaar. We hebben een jong team en andere scholen, zoals de Jan Hekman en De Punt staan op scherp. Zelfs de tweede teams van deze scholen zijn nog hinderlijk goed...

Halve finale 24 maart 2007 - Ze waren inderdaad goed. De eerste wedstrijd tegen Het Zonnewiel liep helemaal zoals ik het mij had voorgesteld. Iedereen zat geconcentreerd achter het bord en we wonnen makkelijk, hoewel de partij van Jannes nog onverwacht verloren ging. In de tweede ronde tegen het Kofschip uit Ouderkerk ging het zeker niet lekker. Het Kofschip is een sterk team en we hoefden niet per se te winnen. Maar de manier waarop we verloren was een slecht voorteken. Er werden onnodige fouten gemaakt. Ik zag dat Niels, die snel gewonnen kwam te staan, zijn aandacht niet kon vasthouden en zich liet meeslepen door het snelle speeltempo van zijn tegenstander die zo'n beetje met stukken aan het smijten was. In deze fase gaf Niels bij bijnae elke zet iets van zijn grote voordeel terug. In een mum van tijd stond hij verloren. Hij ging pas weer nadenken toen het al te laat was. En meteen zag je zijn tegenstander weer geconcentreerd schaken. Bij Casper, die soms meer naar het bord van zijn buurman keek dan naar zijn eigen bord, gebeurde een ongelukje. Hij overzag mat in 1 zet. Geeft niet, het kan de beste overkomen en de boog kan niet altijd gespannen staan. Wat een spannende strijd had kunnen worden werd nu een kansloze nederlaag. Bij schaken gelden twee simpele, maar o zo wrede geboden die al uw spontaniteit moeten onderdrukken:

A) MAAK GEEN ONNODIGE FOUTEN OF GIJ ZULT GENADELOOS WORDEN AFGESTRAFT
B) HOUD DE AANDACHT VAST TOT OP HET ALLER-ALLERLAATST

Dit zijn voor jonge spelers geen gemakkelijke opgaven. Je zag ook bij andere teams rare dingen gebeuren. Misschien speelden zenuwen een rol. Goed vond ik dat onze kopmannen Felix en Jannes de hele dag zeer geconcentreerd hebben zitten spelen. Vooral Felix heeft geleerd dat je aan het eerste bord maar beter geen al te hoge verwachtingen kunt hebben. Je speelt alleen maar tegen schoolkampioenen van de beste scholen uit de regio. En daarmee komen wij op een andere eenvoudige, maar even diepzinnige wet van het schaken:

C) BESCHEIDENHEID IS DE SLEUTEL TOT SUCCES

O, en er zijn nog veel meer wetten en geboden:

D) OVERAL LOERT HET GEVAAR

Of wat dacht je van deze?

E) DE BLUNDER IS ONZE GROOTSTE VIJAND EN ZIT IN ONS

Geen fouten maken, dat is de kunst. Jannes en Felix hadden de hele dag zware partijen die lang duurden en soms moesten worden 'gearbitreerd' als de tijd voorbij was. Dit waren vaak de beste partijen.


Het is tijd, maar de partij is nog niet afgelopen. Iedereen wilde nu weleens weten wat scheidsrechter Huub Joosten (rechts) zou gaan beslissen.
Wit gaat naar links met zijn pionnen, zwart naar rechts. Winst of remise? Het werd winst voor zwart. Hij heeft een pion en een loper van de goede hoekkleur. Ken je dat?


Het toernooi was een nuttige ervaring voor volgend jaar. We zijn best ver gekomen. Tot op het allerlaatst hadden we nog kans op plaatsing voor de finale. Maar als je de tabel hieronder bekijkt, dan moet je constateren dat de twee teams boven ons beter hebben gespeeld. We hadden vooral te weinig bordpunten. Gelukkig accepteerden de spelers het resultaat (Gebod C). Ik had ons vooraf ingeschat op een 2e of 3e plaats. Dat kwam aardig uit. Drie wedstrijden gewonnen, twee verloren. Volgend jaar een nieuwe kans. Dan zijn onze spelers een jaar ouder maar nog niet van school af. Dit biedt perspectieven.

nr

Teams in Poule C

1

2

3

4

5

6

mp

bord

1

Het Kofschip 1 (naar de finale)

 

2

2

3

8

13

2

Flierefluiter 1 (naar de finale)

 

4

2

2

3

6

12½

3

Dalton De Meer 1

½

0

 

3

3

6

9

4

De Horizon 1

2

2

1

 

2

4

5

11

5

2e Daltonschool 2

2

2

1

2

 

3

6

Het Zonnewiel 1

1

1

0

 

2

6



Ik ben benieuwd wie dit jaar Kampioen van Amsterdam wordt. Er zijn twee sterke teams: De Hekman 1 en De Punt 1 (vorig jaar 2e). Of misschien Het Kofschip, waar wij met 3½-½ van verloren? Je kunt de uitslagen volgen op de website van de SGA


Jannes van Ingen de nieuwe Schoolschaakkampioen
inhoud

Jannes won dit jaar de schoolschaakcompetitie met overmacht. Hij behaalde 11 punten. Daarmee is Jannes de nieuwe Schoolkampioen van De Meer. Felix Blom en Casper Meijer, de nummers 2 en 3 hadden zeven punten. Jannes mag de Wisselbeker van zijn broer Daan opeisen. Zie ook de Schoolschaakcompetitie.
Jochem Veldman werd kampioen bij de Beginners/gevorderden. Heel goed!


Basisscholierentoernooi 5 en 12 november 2006
inhoud

Dit jaar deden van de gevorderdengroep zes spelers van De Meer mee, allemaal geboren in 1997. Liam en Niels deden het helemaal niet slecht in de voorronde, maar ze haalden de finale niet. Zij moesten maar liefst 5 punten scoren uit 7 wedstrijden. De lat lag dus hoog. Jannes, Felix, Casper en Mitchell plaatsen zich wel. Jannes en Felix wonnen daarbij al hun partijen. Zij behoren tot de Amsterdamse top. Casper en Mitchell hadden precies genoeg punten om door te gaan. Vooraf was al wel duidelijk dat zij het niet makkelijk zouden krijgen in de finale. Mitchell had ik ingeschat als een gevaarlijke outsider en Casper, die de laatste tijd erg vooruit is gegaan maar nog weinig toernooiervaring heeft, was een groot vraagteken. Zou hij het redden tussen de sterke clubschakers?


Als schaker neem je je karakter mee naar het bord.
Linksboven: Casper blijft liever staan omdat hij zo meer overzicht heeft. Het liefst zou hij hardop denken, maar dat mag niet. Casper kan behoorlijk zenuwachtig zijn.
Daarnaast zit Mitchell. Hij is uiterlijk rustig en je zult hem niet horen. Hij speelt altijd geconcentreerd, maar is geen twijfelaar.
Rechtsboven Felix. Op foto's is hij vaak net bezig om een stuk te verplaatsen of zijn hand zweeft boven het bord. Is zijn arm soms sneller dan hijzelf, te snel?
Linksonder Jannes. Jannes speelt niet, hij componeert! Hij heeft tijd nodig voor zijn plannen. Zijn partijen duren het langst van de hele zaal.


In de laatste, zevende ronde hadden zowel Jannes als Felix nog een kans om op de tweede plaats te eindigen. Helaas verloren beiden. Het had best anders kunnen aflopen. Jannes was zeer boos op zichzelf. Ik begrijp zijn frustratie best. Helaas, dit jaar dus geen beker. Toch heeft iedereen het goed gedaan. Je kunt goed spelen en uiteindelijk toch een partij verliezen. Jannes zette zijn partijen zonder uitzondering goed op. Als hij net iets scherper wordt, kan hij van iedereen winnen in dit veld. Ook Casper deed het goed. Hij is de enige die niet lid is van een schaakclub. Toch speelde hij aan de hoge borden tegen sterke tegenstanders. Zo won hij in de eerste ronde verrassend van een sterke schaker, Jasper van Haastere. En in de laatste ronde moest Casper tegen de uiteindelijke winnaar Midoen Pijloo. Mitchell had het moeilijk vandaag. Maar hij droeg zijn verlies dapper en sportief. De grote vorm was er eenvoudig niet. En Felix, die tot veel in staat is, had er denk ik meer uit kunnen slepen als hij minder snel had gespeeld. Al met al waren er weer veel spannende en mooie gevechten te zien op de borden. Dat is schaken.

EINDSTAND FINALE
1. Midoen Pijloo, 6½
2. Ramon Torres Gomez, 5½
3. Amit Pal Singh, 5
4. Jannes van Ingen, 4½
5. Paul Oomen, 4½
6. Felix Blom, 4
7. Renzo Bakker, 4
8. Bastiaan van Dijk, 4
9. Casper Meijer, 3
10. Jasper van Haastere, 3
11. René Veldhuis, 3
12. Mitchell van Dijk, 3
13. Raoul Bhoorakhan, 3
14. Lotte Weesing, 1½
15. Hannah van der Wurff, 1½


Nederlands Kampioenschap 2006
inhoud

20 mei 2006 - Vandaag de kwartfinale van Het Nederlands Kampioenschap in Nijmegen. We zitten in een lastige poule met vijf andere teams. Vooral basisschool de Koekoek brengt zwaar geschut in stelling, met aan het eerste bord Nederlands Kampioen Hugo ten Hertog. Onze Daan (ook nog met zwart) werd meteen in de opening al van het bord geblazen in een lastige variant van de Draak (met 6. f4). Zulke varianten zijn eigenlijk onspeelbaar als je niet precies weet wat je moet doen. Mijn advies aan Daan na afloop van de partij, was in ieder geval ook niet goed.
Ook Thijs en Jannes verloren. Dit verlies was ingecalculeerd. Maar aan bord 4 deden we het uitstekend. Joeri redde de eer voor ons team en speelde een gecomponeerde partij. Hij had met twee pionnen extra zelfs kunnen winnen. Maar het eindspel toren en twee pionnen (g- en h) tegen toren is technisch moeilijk te winnen omdat de tegenstander steeds met een blokkadestelling dreigt. Na een pionzet - in een stelling die objectief al niet meer te winnen is - wikkelde de tegenstander van Joeri slim af naar een enkel pionneneindspel, waarin wit de sleutelvelden niet krijgt.









Wit heeft zojuist g3-g4 gespeeld. Zwart wikkelt af:
1... Txh7 2. Txh7 Kxh7 3. Kf4 Kg6! Remise.


Tegen de andere scholen werd het steeds spannend. Daan liet een steekje vallen tegen de Elcerlyck, het team dat uiteindelijk zesde werd. Alweer moest hij tegen een Kampioen van Nederland, nu bij de meisjes, Myrre Hortensius. Daan begon uitstekend, won materiaal, en verdedigde zich nauwkeurig in het middenspel. Ik had het punt al gerekend. Maar toen de winst uitbleef, probeerde Daan zijn tegenstander - die minder een dan minuut op de klok had - door de vlag te jagen door zelf snel te gaan spelen. Daarmee sneed hij zich lelijk in de vingers. Hij verloor de ene na de andere (plus)pion en na een laatste veel te snel uitgevoerde zet, ging het eindspel zelfs verloren. Daarmee werd de einduitslag 2-2. Het was zo'n typische partij om behoorlijk van uit je humeur te raken. Maar met nog drie partijen te gaan konden wij ons dat niet veroorloven.
Toen brak de zon door. We wonnen de derde en de vierde match. We hoefden in de partij tegen de Kringloop nog slechts gelijk te spelen om helemaal zeker te zijn van plaatsing, maar zelfs verlies zou ons hoogst waarschijnlijk de kop niet kosten.


De Meer - De Kringloop (Arnhem): 2-2

Tegen de uiteindelijke nummer 2 in onze poule nam Daan remise aan in een gewonnen stelling. Het werd daarmee 2-2. We hadden dus kunnen winnen. Maar het maakte niet uit. Het doel, plaatsing, was bereikt.
Veel lof voor onze vierde man, Robert-Jan Slimbach, die alledrie zijn partijen won. Hij voegde daar eerlijkheidshalve aan toe dat hij in één partij strontmazzel had gehad. Robert-Jan lijkt geen last te hebben van zenuwen. Hij is het type 'vrolijke schaker'. Zijn wereld stort niet in als hij eens een potje verliest. Hij heeft inmiddels de hoogste score van al onze spelers. Ook Joeri, onze wisselspeler, deed het uitstekend. Hij speelde twee keer en haalde 1½ punt. (Naar verluidt heeft hij in de vrije rondes ook nog zijn record hooghouden scherper gesteld op 62.) We zijn dus sterk in de breedte (en van alle sporten thuis). Jannes - aan bord drie - kreeg zware tegenstand. Zijn partijen duurden steeds lang. Een paar keer ging het fout in het eindspel. Toch was ook hij vandaag een belangrijke spil in het team en haalde twee punten. Thijs zat aan het zware tweede bord. Zijn mooiste partij was die tegen een sterke clubschaker. Lange tijd bleef het gelijk staan en hij had op een bepaald moment zelfs een gewonnen stelling. Jammer dat hij uiteindelijk het eindspel verloor. Aan zijn zetten kon ik zien dat hij de stelling op belangrijke momenten goed had doorgrond en ook op de juiste momenten langer nadacht.

De halve finale is over twee weken, op de dag van Jannes' verjaardag. Jannes wil dan schaken voor zijn team. We zien wel hoe ver we komen. Kampioen van Nederland zullen we niet worden. Hoewel, je weet nooit, er kan in Nederland zomaar een griepvirus uitbreken dat niet aanslaat in Amsterdam. Dan moeten we alleen even oppassen voor De Punt, de enige andere Amsterdamse school die zich knap plaatste voor de volgende ronde.

   Eindstand BO Voorrondegroep B      Mp   Bp   1   2   3   4   5   6
                                      
1. SGS 2 OBS De Koekoek               10   16   x   3   3½  2½  4   3
2. OSBO 2 De Kringloop                 6   12   1   x   2   2   3   4
3. SGA 1 Dalton de Meer                6   10½  ½   2   x   2½  3½  2
4. SBO 3 Hengelose School Vereniging   3    9   1½  2   1½  x   2   2
5. FSB 1 CBS Fontein                   3    7½  0   1   ½   2   x   4
6. LeiSB 3 De Elckerlyc                2    5   1   0   2   2   0   x


3 juni 2006 - Vandaag de halve finale van het Nederlands Kampioenschap. Alleen de beste twee teams in de poule gaan door. Aan de tabel is te zien dat De Meer achteraf geen serieuze kandidaat was voor een finaleplaats. We eindigden onder de streep. De teams boven ons waren duidelijk sterker, hoewel het ook tegen deze teams zeker spannend werd:

   BO Halve Finalegroep 2              Mp  Bp   1   2   3   4   5   6
1. RSB 1 Het Tangram                    9  14½  x   3   2   3   2½  4
2. OSBO 1 De Korenaar                   7  14½  1   x   4   3½  2   4
3. OSBO 3 De Schakel                    7  10   2   0   x   2½  2½  3
4. SGA 1 Dalton de Meer                 3   8½  1   ½   1½  x   3½  2
5. SBO 2 Almelose Montessorischool      2   7½  1½  2   1½  ½   x   2
6. SGS 5 Koningin Emmaschool 3          2   5   0   0   1   2   2   x

Twee jaar geleden haalden we ook de halve finale. Toen werd De Meer vijfde. We hebben vandaag dus ons record scherper gesteld.
Vooral aan de hoogste borden was het niveau hoog, bij alle teams eigenlijk. Op de foto speelt Daan tegen Julian van Overdam. Opnieuw ging het mis in de Draak. Wit speelde het sterk. Op dit niveau is grondige kennis van de opening vereist en dat geldt zeker voor de scherpe Drakenvariant. Eén klein foutje betekent meteen het verlies van de partij. In zijn andere partijen had Daan geen openingsproblemen en zijn eindscore van 3 uit 5 aan het eerste bord was zonder meer goed. Ook Thijs (1½ uit 5), Jannes (2 uit 5) en Robert-Jan (2 uit 5) haalden hun punten. Vooral Thijs deed het verrassend goed tegen enkele zeer sterke tegenstanders aan het moeilijke tweede bord.


De Meer - Het Tangram (Rotterdam): uitslag 1-3
Hier in de eerste ronde is het nog spannend
Een tijdlang ging het gelijk op en we waren zeker niet kansloos tegen dit sterke team


Het was een mooie, zonnige schaakdag. Het toernooi was goed georganiseerd en de sfeer was goed. Er waren lunchpakketten voor de deelnemers. Jannes was jarig. Filosofische vraag: speel je beter of slechter op je verjaardag? Er waren ook weer veel ouders en zelfs grootouders aanwezig. Jammer voor Joeri, hij kon vandaag wegens familieomstandigheden niet meedoen. Maar halverwege de middag kwam hij ons team aanmoedigen.


Schaken op een zonnige dag
De Meer - De Schakel (Apeldoorn): uitslag 1½-2½


Aan alles komt een einde. Vijf deelnemers uit groep 8 (Thijs, Daan, Robert-Jan, Joeri en Sebastiaan) zullen volgend jaar niet meer meedoen in de schoolschaakgroep. Er zit een nieuwe generatie jonge spelers aan te komen. Bedankt allemaal - ook de ouders! - voor jullie betrokkenheid en enthousiasme.

Alle toernooigegevens en uitslagen vind je op de mooie website van het Royal Haskoning NK Schoolschaken 2006.


Viertallentoernooi regio Amsterdam 2006
inhoud | voorronde | kwartfinale | halve finale | finale

Voorronde 28 januari 2006 - Je kunt niet twee keer in dezelfde rivier stappen. We hadden gerekend op zware gevechten. Maar nooit ging het ons zo gemakkelijk af in de voorronde van Amsterdams Basisscholierentoernooi voor teams. In voorgaande jaren gebeurde het weleens dat we ons maar nipt plaatsten voor de kwartfinale. Dit jaar won ons eerste team zeven keer achter elkaar en behaalde daarmee moeiteloos de eerste plaats.


Terwijl zijn tegenstander controleert of het mat is
zet Thijs de stukken terug.
Het is mat.


Bijna nog mooier waren de prestaties van ons tweede team. De Dalton 2 haalde doodleuk de 3e prijs en plaatste zich daarmee voor de volgende ronde. Na afloop gingen negen spelers met een beker naar huis. Het was alleen maar goud wat er blonk. De eindstand.

   School               Matchunten
l. Dalton 1             14
2. De Kleine Reus       12
3. Dalton 2             10
4. Cornelis Vrijschool   9
5. Peetersschool         8
   De pinksterbloem 1    8
   ASVO 1                8
8. Lidwina 1             7
   De pinksterbloem 2    7
   De pinksterbloem 3    7
11.ASVO 2                6
   Lidwina 2             6
   Montessori Eiland     6
14.Montessori Zeeburg 1  5
15.Burghtschool          4
   IJburg                4
   Schr6der              4
18.Montessori Zeeburg    2

Opvallend was de afwezigheid van de gevreesde Montessorischool, die dikwijls kampioen van Amsterdam werd. (Toch eens vragen waarom ze er dit jaar niet bij waren.) Het is best mogelijk dat de voorronde dit jaar niet zo sterk bezet was als in vorige jaren. Maar toch is al wel duidelijk dat onze twee teams nooit eerder zo sterk waren. We staan nu voor de moeilijke keuze wie er straks in het eerste team speelt en wie in het tweede. De niveauverschillen zijn miniem. De vorm van de dag is bepalend. Deze week speelden Joeri, Robert-Jan, Mitchell en Felix een minitoernooitje. De winnaar zou meedoen aan bord 4 van De Meer 1. Felix won verrassend. Zodoende zaten Joeri en Robert-Jan, twee sterke 8e groepers, in het tweede team. Als we straks naar de kwartfinale gaan, zullen we misschien weer kwalificatiewedstrijden moeten spelen in de klas.
De westrijd van De Meer 1 tegen De Meer 2 was interessant. Heel spannend werd het in de partij van Daan van Ingen tegen Joeri Fresen. Joeri, die vandaag erg goed speelde, bouwde tegen Daan een mooie stelling op. Hij wist zijn voordeel vast te houden en zelfs te vergroten. Op een gegeven moment begonnen de verzamelde spelers rond het bord al matvarianten voor Joeri in mijn oor te fluisteren. Er hing een sensatie in de lucht. Zou Joeri gaan winnen!?



Verbeten strijd tussen Daan en Joeri
Verderop: Jannes tegen Mitchell, Thijs tegen Niels, de hand van Felix tegen de hand van Liam (voor wie goed kijkt)
Toeschouwer Robert-Jan (vrije ronde)


Maar toen vond Daan - die weinig fouten maakt - een goede verdedigende manoeuvre. Er had op dat moment voor Joeri in ieder geval nog remise in gezeten als hij eeuwig schaak had genomen. Maar die mogelijkheid was moeilijk vooruit te zien; hij moest daarvoor een toren offeren. Ik heb erg genoten van deze partij. In een volgend verslag komen de prestaties van de andere spelers aan bod. Eigenlijk iedereen speelde goed. Leuk dat Liam Gatersleben vandaag kon laten zien dat ook hij schaaktalent heeft. Liam bracht veel punten binnen voor De Meer 2.
Laten we maar niet langer stilstaan bij wat geweest is. Doe de bekers maar weer weg vrienden. We concentreren ons op de kwartfinale. We zullen nog sterke teams tegenkomen. Je kunt niet twee keer in dezelfde rivier stappen. Straks is elke fout een kostbare.

Kwartfinale 19 maart 2006 - Vandaag de kwartfinale met De Meer 1 en De Meer 2. De verwachting dat ons eerste team het niet al te moeilijk zou krijgen, kwam uit. We wonnen alle vijf de wedstrijden. Vooral de goede vorm van Thijs en Robert-Jan (die eerder aan bord 1 van De Meer 2 speelde) viel op. Ons eerste team plaatste zich dus voor de halve finale.


Van links naar rechts: Robert-Jan, Thijs en Joeri

Stilletjes had ik gehoopt dat ook De Meer 2 het zou halen. Helaas, nog voor de eerste partij van start was gegaan, kwam er een teleurstelling. Felix, onze kopman (die de vorige keer nog in De Meer 1 speelde), was afwezig en niemand wist waar hij was. Astrid, de moeder van Thijs, is gaan rondfietsen in de buurt van onze school, op zoek naar invallers, maar niemand kon meedoen. Een slecht begin, ook niet goed voor de sfeer in het gedupeerde team. We kregen een speler te leen van een andere school, maar de resultaten van deze speler werden uiteraard niet meegeteld. Om een wedstrijd te winnen moesten dus steeds twee spelers winnen en een derde remise maken. Er moest wel een klein wonder gebeuren wilden we ons nog plaatsen. Niels (aan bord 4) en Mitchell (bord 3) waren in vorm en wonnen bijna al hun partijen. Joeri, aan bord 1, had het zwaar. Hij speelde tegen kampioenen van andere scholen. Toch pakte ook hij zijn puntjes. In de laatste ronde waren Niels en Mitchell snel klaar. Zij keken naar de belangrijkste laatste partij van Joeri. Groot was hun vreugde toen ook Joeri won. Nu was het afwachten wat de andere teams gedaan hadden. En zie, het kleine wonder geschiedde. De Meer 2 plaatste zich nipt voor de halve finale!
Volgende week staan we opnieuw met twee teams in de startblokken. Met twee volledige teams.

Halve finale 25 maart 2006 - De Meer 1 is door naar de finale! We begonnen met wankel spel. De eerste wedstrijd eindigde gelijk, nota bene tegen het goede, maar slechts het tweede team van de Jan Hekmanschool die met drie teams vertegenwoordigd was. Vandaag was vooral de dag van Daan van Ingen en Thijs de Boer. Beiden werden topscorer aan hun bord (van de hele zaal!) en wonnen al hun partijen. Maar in onze eerste wedstrijd verloren Jannes (bord 3) en Robert-Jan (bord 4) na blunders. Zij zetten hun partijen goed op, maar stonden daarna niet stevig op hun benen. Niet omvallen is de kunst op dit hoge niveau. Gelukkig bleef de schade beperkt tot gelijk spel.


Gelijk spel tegen de Jan Hekman 2

De tweede wedstrijd werd gewonnen, maar met enig geluk. Ik begon me zorgen te maken. Was de vorm er? Toen kwam de derde ronde. En vanaf nu ging het goed. We wonnen van de overige teams met grote cijfers. Vooral de 4-0 overwinnig tegen de uiteindelijke nummer twee, De Grote Beer, was verrassend. De Meer 1 is dus ruimschoots door naar de finale van het Viertallentoernooi.

nr

teams Poule A

1

2

3

4

5

6

mp

bord

1

Dalton de Meer 1

4

2

3

3

9

15½

2

De Grote Beer

0

 

2

3

3

4

7

12

3

Jan Hekmanschool 2

2

2

 

3

3

2

7

12

4

Flierefluiter

1

1

1

 

3

3

4

9

5

De Duif

½

1

1

1

 

3

2

6

2e Daltonschool 2

1

0

2

1

1

 

1

5



En hoe ging het met ons tweede team? We hadden het ver geschopt, maar vandaag in de halve finale waren de tegenstanders een maatje te groot. Zo af en toe won iemand een partij terwijl de anderen in het team verloren. Vooral de eerste partij van Joeri vond ik goed. Gelukkig accepteerde iedereen zijn verlies. De Meer 2 was nog nooit zo ver gekomen en ik ben zeer tevreden over dit jonge team.


De Meer 2, hier met Niels, Liam en Mitchell (rechts)



DE GROTE FINALE
2 april 2006 - Zes teams strijden om het Kampioenschap van Schaakbond Groot Amsterdam (Amsterdam en omstreken). We komen binnen bij de vijfde en allebeslissende laatste partij van de middag. De Meer speelt tegen de Caleidoscoop uit Almere. Deze twee teams werden vooraf als favouriet beschouwd voor de eindoverwinning. Als de Meer wint, dan zijn we kampioen. Als we gelijk spelen, dan worden we slechts derde, niet genoeg voor deelname aan het Nederlands Kampioenschap in mei.


Tegen de Caleidoscoop uit Almere

Niet lang nadat de klokken zijn aangezet, komen de eerste uitslagen binnen: Thijs (bord 2) wint verrassend snel en makkelijk, Robert-Jan (bord 4) wint ook, Jannes, die eerder goed scoorde, verliest (bord 3). Een 2-1 voorsprong. Alles onder controle, zou je zeggen. Daan (aan bord 1) hoefde nog 'slechts' remise te maken. Zijn stelling was ongeveer gelijk. Maar, om te beginnen had Daan in de vorige ronde tegen De Punt voor het eerst dit toernooi verloren van de veel jongere Tjark Vos (die later topscorer werd). Dit heeft zijn zelfvertrouwen zeker geen goed gedaan. Ten tweede, en ervaren schakers weten dit, het is een uiterst lastige opgave om op remise te spelen. Je kunt maar beter gewoon goed schaken en de beste zetten doen. De volgende stelling ontstond, vanaf een stoel gefotografeerd door William van Ingen, omdat er inmiddels veel toeschouwers rond het bord stonden.

Finalepartij Martijn van Andel (wit)-Daan van Ingen (zwart) Even inzoemen: wit heeft zojuist Tb2-h2 gedaan
Er staat een zwarte pion achter de koning op veld b4
Beide spelers hebben hebben dus vier pionnen en een toren
Wit 'dreigt' Th2-h6 met aanval op pion g6
Maar de aanvalsmogelijkheden van zwart zijn zeker zo sterk


Alle andere partijen in de zaal waren al klaar, maar aan het bord van Daan en Martijn moest het gevecht nog beginnen. Beide spelers zouden hun tijd volledig opgebruiken en een uur onbeweeglijk achter hun bord blijven zitten. Er kwamen steeds meer toeschouwers rond het bord staan. Iedereen wist hoe belangrijk deze partij was. Op dit moment staat zwart nog goed. Daan wist dat er remise van hem verlangd werd. Een opdracht om remise te spelen (dus in ieder geval niet te verliezen) legt een merkwaardig soort druk op een speler. Je wilt dan vooral geen risico nemen. Een paar keer zag ik Daan inderdaad voorzichtig spelen en met opzet een betere kans laten schieten, uit angst dat zijn tegenstander een vrijpion zou krijgen en er een onoverzichtelijke situatie zou ontstaan. Heel begrijpelijk! Maar dit gaf zijn tegenstander vrijer spel. In deze fase speelde Martijn zeer goed en creatief. Omdat Martijn móest winnen, bedacht hij een tijdelijk pionoffer (hij ook had geen keuze). Het gevolg was dat Daan met een pion extra passief kwam te staan. Na enkele schaakjes was het wit die aan de touwtjes trok. Wit won zijn pion terug. Beide spelers hadden toen nog twee pionnen en een toren. Er was nog steeds niet veel aan de hand, maar de zwarte stukken stonden toch niet helemaal lekker.

Toen, misschien niet helemaal toevallig, gebeurde er iets verschrikkelijks. Daan blunderde een pion weg! Links en rechts zag ik de toeschouwers die vóór De Meer waren instorten en alle hoop verliezen, terwijl de gezichten van de medespelers van Martijn op vrolijk kwamen te staan. De partij was omgeslagen. Op dat moment heb ik besloten om niet meer naar de partij te kijken. De spanning was ondraaglijk ...

In de tien minuten die volgden is er verbeten strijd geleverd. Martijn probeerde een aantal winstplannen uit en Daan vond steeds een stugge verdediging. In deze fase speelde Daan erg goed. Hij blokkeerde de twee vrijpionnen van wit en viel ze tegelijkertijd aan. Een uitstekende verdediging die wel iets weghad van een vesting. Maar nu diende zich een nieuw probleem aan: de tijd op de klokken. Er werd steeds sneller gespeeld. Straks zou één van beide spelers een blunder maken of door zijn vlag gaan. Daan had minder tijd ...

In de allerlaatste seconden voor het vallen van Daans vlag verdween de laatste witte pion van het bord. Het stond helemaal gelijk. Beide spelers hadden nog slechts een toren. Toen deed Daan de allerbeste zet van het toernooi, niet een zet óp het bord maar ernaast: hij claimde remise bij arbiter Huub Joosten. De claim werd toegewezen. De stelling was niet meer te winnen. Remise! En net op tijd, want een seconde later viel de vlag van Daan. De Meer was Kampioen.


Er werd ook weer veel glimmends veroverd
Robert-Jan werd topscorer aan het vierde bord
Er werd gefeest vanzelfsprekend
De volgende dag op school kregen we bloemen van Astrid en Simone (moeders van Thijs en Daan en Jannes)


Wat een schitterende finale. It takes two to tango. Alle lof voor onze sportieve tegenstanders van de Caleidoscoop die slechts één enkele seconde tekort kwamen. Ze droegen hun verlies groot en waardig.
Een ding was mij vandaag opgevallen. De verschillen tussen de zes teams waren klein. Twee keer speelden we gelijk. En steeds wanneer iemand in ons team een steekje liet vallen, maakten de anderen dat goed. Ook Daan verloor een keer en werd gered. Onze spelers scoorden dus niet alleen naar behoren, ze scoorden ook steeds op het juiste moment. Dit is het geluk dat ons ten deel viel, een geluk dat we misschien ook danken aan de goede teamgeest en wedstrijdmentaliteit. Slechts één keer wonnen we met 3-1. Twee keer wonnen we met het kleinste verschil 2½-1½ en twee keer werd het gelijk: 2-2. Als we tegen de ene tegenstander net een half puntje meer hadden gescoord en tegen een andere tegenstander juist een half puntje minder, dan was alles anders gelopen. Zo had Thijs, die een heel erg goed toernooi speelde aan het moeilijke tweede bord, een zeer wisselvallige eerste partij. Twee keer kwam hij totaal verloren te staan en twee keer vocht hij zich terug. Thijs won. Heel goed dat hij niet bij de pakken is gaan neerzitten in die partij, die achteraf heel belangrijk bleek. Ook anderen hadden pech en geluk. Iedereen heeft uitstekend gespeeld en iedereen heeft gescoord, ook Joeri, onze vijfde man, die twee partijen speelde en wisselde met Robert-Jan die, heel sympathiek, Joeri zijn plaats gunde. En onze dappere Jannes, de jongste van allemaal, deed het uitstekend aan bord drie. Hij had een paar keer startproblemen, maar kwam daarna goed op dreef en maakte het verlies ruimschoots goed. Straks gaan we naar het Nederlands Kampioenschap.


Basisscholierentoernooi 13 en 20 nov 2005
inhoud

Dit is Daan van Ingen. Wij zien hem in een schaak-T-shirt, bescheiden glimlachend, met in zijn handen twee bekers.



Vandaag werd Daan Schoolkampioen van de regio Amsterdam (SGA). Links op de foto de beker die Daan mag houden. Rechts de wisselbeker, de mooiste van de twee. Daarop staan de namen van illustere kampioenen uit vorige jaren. Daar zit zelfs een grootmeester tussen.
Ik kan alleen maar zeggen dat Daan zijn titel heeft verdiend, door goed, gecontroleerd spel. Dit is klasse!

Ook de andere Daltons deden het goed dit jaar. Ik was vooral trots op Sebastiaan Kouwets, die vriend en vijand (maar die heeft hij niet) had verrast door in de voorronde 5 punten uit 7 wedstrijden te scoren. Zo plaatste hij zich voor de finale. Maar vandaag begon Bas met pech. Hij kreeg hoofdpijn en moest zijn tweede partij opgeven zonder een zet te doen. Als dat nu maar niet het einde van het toernooi was. Gelukkig herstelde Bas zich en hij won nog twee partijen.
Ook een andere 8e groeper deed het goed: Thijs de Boer. Hij eindigde met 3½ punt netjes in de middenmoot, temidden van zwaar getrainde clubschakers. Het viel mij op dat Thijs zeer geconcentreerd speelde. Zo wist hij een paar sterke spelers een puntje af te snoepen.
Ook de jongere spelers van De Meer vielen op door goed spel. Casper Meijer (beginner) speelde zijn eerste toernooi, en haalde meteen de finale. Heel goed. Ook Mitchell van Dijk haalde de finale en eindigde daar op vier punten. Ook goed. Van de niet-clubschakers was Felix Blom dit jaar de beste. Felix scoorde vijf punten in de finale en werd daarmee vijfde in zijn leeftijdsgroep. En dan was er nog Jannes van Ingen, broer van Daan. Jannes werd tweede! Wat een successen allemaal. Toen we als school ook nog eens een beker kregen, brak er een aanstekelijke juichstemming los:


Van links naar rechts: Casper, Sebastiaan, Jannes, Daan, Felix, Thijs, Bas de Melker (organisatie)

Er waren drie deelnemers van de Meer die de finale niet haalden. Jochem, Liam en Niels (nét niet). Jochem is pas net bezig met schaken en voor hem was het toernooi een leuke eerste ervaring. Niels en Liam schaken al goed. Zij hadden de pech dat ze sterke tegenstanders troffen in de vooronde, bijna allemaal spelers die hoog eindigden in het toernooi. Er had zeker meer in gezeten. Maar er komen nog genoeg nieuwe kansen.


Viertallentoernooi regio Amsterdam, jan-mrt 2005
inhoud

       
Thijs, Joeri, Jannes, Daan I, Robert-Jan, Daan K, Felix, Iris, Merlijn, Liam, Eric, Pablo, Charley, Rascha
Veertien dappere Daltons - foto's William van Ingen (ja, de "vader van")


29 jan 2005 - De drie teams van De Meer deden het dit jaar goed, ook de beginners en de jongere spelers. Het is altijd vervelend als een speler veel pech heeft. Want ook in het schaken speelt geluk een rol. Vorig jaar had Rasha pech. Gelukkig voor haar ging het dit jaar een stuk beter. Nu was Daan Kause onze pechvogel. Hij hield zich sterk, maar je kon wel aan hem zien dat hij op een gegeven moment weinig puf meer had. In de laatste ronde van het toernooi werd hij voor zijn doorzettingsvermogen beloond met een mooie winstpartij.
De Meer 1, ons sterkste team, eindigde op de 2e plaats in de sterke voorronde bij de schaakclub VAS. Hoopgevend was het gelijk spel tegen de uiteindelijke nummer 1, de sterke Montessorischool in de Watergraafsmeer. Maar laten we niet te vroeg juichen. We zitten pas in de kwartfinale. Er is nog een weg te gaan.
Er is een ding waarover ik nu alvast wil juichen. Een bijzondere prestatie mag geroemd worden. Daan van Ingen speelde tegen de twee beste schakers van Amsterdam. Eenmaal werd het remise, en eenmaal won hij. Dit is dus echt heel goed. Maar dit is niet alles. Zijn winstpartij was van hoog niveau. Kijk zelf. (Later werd Daan kampioen van Amsterdam.)

12 maart 2005 - De kwartfinale in de Verheyhal. Het loopt als een trein en we worden met overmacht eerste in de poule. Er zijn nog achttien teams over. Ook Felix, die nog jong is en voor het eerst in het eerste team meespeelt, doet het goed aan bord 4.
Persoonlijke uitslagen
Ronde  	1	2 	3  	4	5
Daan	1	1	1	1	1
Thijs	½	1	1	1	1
Joeri	1	1	1	1	1
Felix	1	1	0	0	1

Volgende week de sterke halve finalepoule. We zitten bij de Jan Hekmanschool en, ach ... alweer de Montessori Watergraafsmeer. Dan gaat het echt tellen ...

19 maart 2005 - Helaas helaas! Dit jaar geen finale voor De Meer. Het gaat niet goed vandaag. Opvallend was dat we in onze twee verliespartijen slechts een half punt scoorden, terwijl we twee keer wonnen met het kleinst mogelijke verschil. Een vijfde partij werd gelijk spel. De gevreesde Montessori won de groep met overmacht en verrassend was de 2e plek voor de Caleidoscoop, die van ons won met 3½-½ en ook de Jan Hekmanschool uitschakelde.


Felix, Joeri, Thijs, Daan (Jannes is vrij)

We hebben een jong team. Jannes en Felix, de twee allerjongsten, wisselden elkaar af aan bord vier. Ze deden het helemaal niet slecht tegen de ervaren, oudere schakers van de andere scholen. Volgend jaar kan ditzelfde team weer aan de bak en ik denk dat we dan een stuk sterker zijn. Soms zijn er schakers die een klas overslaan. Zij gaan dus een jaar te vroeg van school. Dit is jammer voor het schoolteam. Ik ben dan ook van mening dat een klas overslaan ten strengste verboden moet worden, en dat we de grootste schaaktalenten zelfs een jaartje moeten laten blijven zitten. En als ze dan zonodig extra taken moeten, dan heb ik nog wel paar schaakopgaven in mijn la.


Felix en Jannes


Finale Viertallentoernooi regio Amsterdam
inhoud


Halve finale tegen de Athonius: wij wonnen
foto's William van Ingen


27 maart 2004 - Vier keer moesten we aan de bak. De voorrondes begonnen in februari en werden gespeeld bij de schaakclubs. In totaal deden er meer dan 200 teams mee aan het scholenkampioenschap voor viertallen. Dit jaar waren de tekenen minder gunstig dan vorig jaar. Toen werden we tweede en plaatsten ons voor het Nederlands Kampioenschap. Dit jaar hadden we een naam, en dus iets waar te maken. Dat is altijd lastig. Hoe ver zouden we komen?
Meteen tijdens de zeer sterke voorronde bij de schaakclub VAS werd al duidelijk hoe moeilijk het parcours was: De Meer 1 werd 'slechts' vierde (van de negentien) en dat was nét genoeg om door te gaan naar de volgende ronde. De kwartfinale op 13 maart bleek een makkelijk te nemen hindernis. Maar een week later kwam een zeer sterke halve finale. Het zat ons mee en we plaatsten ons. Ons doel, de finale, was bereikt. Er waren nu nog zes teams over.

Er werd goed gespeeld op de finaledag. Er waren alleen nog zeer sterke teams over en elke wedstrijd was zwaar. In deze poule van zes werden we uiteindelijk vierde. Helemaal niet gek! Maar net niet goed genoeg voor deelname aan het Nederlands Kampioenschap, want alleen de eerste drie teams gingen door. Toch ben ik tevreden. Toch ook dit jaar weer een goede prestatie van de vijf Daltons met hun vijf Dalton T-shirts. Alle zes overgebleven teams kregen een prijs.


4e prijs voor Siger, Jibbe, Daan, Thijs, Joeri

Nog twee andere teams van De Meer deden mee aan de voorronde. De Meer 2 met Roberjan, Joeri, Melle, Daan K en Iris. De Meer 3 met Mitchell, Thomas, Nora, Felix en Jesse. Zeer opvallend was dat de De Meer 2 in de voorronde bijna gelijk speelde tegen De Meer 1. Joeri (toen nog in het tweede team) kwam enkele stukken voor tegen Jibbe en Iris won zelfs een hele sloot stukken tegen Thijs. Dat was grappig. Beide spelers van De Meer 2 keken met een gezicht van 'Ik kan er ook niks aan doen'. Maar je wordt toch al gauw zenuwachtig als je opeens zo ver voor komt te staan tegen een veel sterkere speler. Uiteindelijk werden beide partijen nog remise en De Meer 1 won van De Meer 2.
Ook het derde team deed het goed. In dit team zaten twee beginners: Felix en Jesse hadden pas twee schaaklessen gehad. Deze twee werden in het diepe gegooid. Ze bleven drijven! Het was weer een leuk toernooi.


Nederlands Kampioenschap, mei 2003
inhoud
inhoud


Edison College te Apeldoorn
Kwartfinale


   Bond    Groep A                Mp Bp  1  2  3  4   5  6
1. NBSB 1  Daltonschool Het Lover 9  16½ x  3½ 3  4   2  4   
2. LeiSB 3 De Vos                 7  13½ ½  x  2  4   4  3   
3. SGA 2   De Meer                6  11  1  2  x  2½  2  3½
4. NHSB 1  Europese School        4  8½  0  0  1½ x   3  4   
5. OSBO 5  De Touwladder          4  8   2  0  2  1   x  3   
6. ZSB 2   De Regenboog           0  2½  0  1  ½  0   1  x   

24 mei 2003 - Zesendertig Basischolen strijden om het Kampioenschap van Nederland. Elk team zit in een groep van zes scholen. Alle scholen in een groep spelen tegen elkaar. De beste drie teams uit elke groep gaan door naar de halve finale.



Tegen basisschool De Vos: gelijk spel!

Wij worden derde in groep A en gaan dus naar de volgende ronde. Daar zal het straks knap lastig worden. Persoonlijke scores: Jibbe: 3 uit 5; Daan 3 uit 5, Jonas 2½ uit 5; Elco 2½ uit 5. Mooi werk manne!

Zie hier een uitgebreid verslag (link verouderd).


7 juni 2003
Vandaag de Halve finale. Een zwaar parcours. We worden 5e in de groep. Toch was het lang spannend. Als we de laatste wedstrijd hadden gewonnen, waren we door geweest. De bovenste twee teams plaatsten zich voor de finale met de zes sterkste schoolteams van Nederland.

   BO Halve Finale 3               Mp Bp  1 2  3  4  5   6  
1. SBO Almelose Montessorischool   10 18  x 3  3  4  4   4  
2. OSBO 3 Roncallischool           7  11½ 1 x  2½ 3  3   2  
3. LeiSB 2 Elckerlyc               5  10  1 1½ x  2½ 2   3  
4. HSB 2 Koningin Wilhelminaschool 4  8   0 1  1½ x  2½  3  
5. SGA 2 De Meer                   3  8½  0 1  2  1½ x   4
6. FSB 2 De Paedwizer              1  4   0 2  1  1  0   x  



2e plaats Viertallentoernooi Amsterdam - 29 maart 2003
inhoud


Van links naar rechts: Elco, Jonas, Daan, Jibbe

Vandaag de finaleronde van het Viertallentoernooi voor Basisscholieren. In totaal deden er uit de regio Amsterdam (SGA) zo'n 260 teams mee, met elk vier spelers. Alleen al uit Almere waren er meer dan 100 teams. Op 2 februari, 15 maart en 22 maart werden de voorrondes, de kwart- en halve finales gespeeld. Onze school kwam steeds een ronde verder. Op 29 maart dan de grote finale met de zes sterkste teams. Wij wonnen onze eerste vier wedstrijden en verloren alleen de laatste wedstrijd tegen onze buren, de Montessorischool (Galileïplantsoen). De Montessori werd daarmee Kampioen van Amsterdam, De Meer werd tweede. Zo ver hadden we het nog nooit geschopt. Iedereen kreeg een beker. We hebben zelfs nog een beker over. Die hoort op school te staan. Maarre... waar is de prijzenkast? Ik heb een plaatsje in de vitrines voor 'werkstukjes' in het hoofdgebouw veroverd. Onze prestatie is namelijk ook een werkstukje. Er waren ook individuele prijzen. Jibbe Knuit won de beker voor de beste speler aan bord vier. Elco Hakvoort won de beker voor de beste speler aan bord 1. Super! Alles ging eigenlijk boven verwachting. De twee anderen aan bord 2 en 3 deden het ook goed. Jonas Voorzanger kreeg aan bord 2 zware tegenstand te verduren en Daan van Ingen (groep 5), die ziek was en met medicijnen op de been werd gehouden, hield stand aan bord 3. Daan draagt bij schaakwedstrijden een T-shirt met daarop de tekst Beter een sportieve verliezer dan een slechte winnaar. In de voorrondes waren Casper Koolmees en Jona de Kruif onze betrouwbare wisselspelers. Enne ... wij waren ook nog de school met de meeste aanwezige ouders. Dat zegt iets. Ons 1e team gaat nu naar het Nederlands Kampioenschap in Apeldoorn op 24 mei. Zijn we klaar voor het NK? We gaan trainen, dat staat vast.
Eindstand:
1 Montessori WGM 1 2 De Meer 3 2e Openlucht 4 Montessori 2 5 Wespennest 6 2e Dalton


Basisscholierentoernooi 3, 10, 17 nov 2002
inhoud

Aan het jaarlijkse grote schooltoernooi deden in totaal 309 leerlingen mee, afkomstig van 55 basisscholen in de regio Amsterdam (SGA). Van onze school waren dat Iris, Sebastiaan, Daan K, Daan I, Joeri, Olaf, Miel, Lisa, Siger, Casper, Niels, Jibbe, Elvas, Melle, Jonas, Daphne, Milan, Jonas, Milan en Elco. Een verslag en eindstanden vind je op http://home-2.tiscali.nl/~pbamvv/jnframe.htm. Jonas en Elco, de beste spelers van onze school, bereikten de finale van de bovenbouw, maar konden op de finaledag helaas niet aanwezig zijn...


Basisscholierentoernooi voor viertallen - 23 maart 2002
inhoud


1e team van De Meer (links) in actie

Vandaag de halve finale van het Amsterdams kampioenschap voor schoolteams. Om deze derde ronde te bereiken, hadden we ons twee keer eerder geplaatst. In de eerste ronde deden er 80 scholen mee uit Amsterdam, Almere, Amstelveen, Ouderkerk, Abcoude en Uithoorn met in totaal 214 teams van elk minimaal vier spelers. Vandaag zaten we bij de beste 18 teams. Iedereen wist wel dat we maar beter niet konden hopen dat we ook de finale nog zouden halen met de beste zes teams uit de regio Amsterdam. Overigens, omdat de regio zo sterk is, mogen er van die laatste zes teams maar liefst vijf naar het Nederlands Kampioenschap.
Maar voor De Meer zit dat er nog niet in. Het werd een zware middag. Afzien dus. We hadden ook een beetje pech. Twee keer verloren we nipt met 1½-2½. Die partijen hadden best anders kunnen aflopen. Maar twee andere partijen verloren we terecht en met ruime cijfers (1-3 en ½-3½). Een keer wonnen we, met 4-0. Verrassend was de remise van Elco aan bord 1 tegen de sterke schaker Cyriel Pex. En Jonas won drie van zijn vier partijen: keurig! Omdat we vijf spelers in het team hebben, konden we niet niet steeds met de sterkste opstelling aantreden. We hebben eerlijk gewisseld.
Volgend jaar kunnen we met dit team weer meedoen want niemand zit in groep 8. Wie weet hoe ver we dan komen. Hieronder onze schakers in actie. Zeg niet dat er niet geconcentreerd gespeeld werd. De teamgeest is trouwens ook goed, ook wanneer we verliezen. Daarin zijn we groot.


Elco, bord 1

Jonas, bord 2

Jona, bord 3
hier vrij

Jibbe, bord 4

Casper, reserve



SCHOOLKAMPIOENEN EN DE WISSELBEKER
inhoud

Iedereen die Schoolkampioen wordt, mag de Wisselbeker een half jaar lang thuis houden en verzorgen. De rechthebbende mag zijn of haar naam op eigen kosten laten graveren op de Wisselbeker, die altijd in het bezit blijft van de school. Hieronder de erelijst met alle schoolkampioenen vanaf 1998.


Casper van Vuuren
voorjaar 2019
 
Koen van der Meer
najaar 2018
 
Julian Menon
voorjaar 2018
 
Jip Nieuwenhuis
najaar 2017
 
Abe Stitselaar
voorjaar 2017
 
Tim Markensteijn
najaar 2016
 
Ivan van Veen 3
voorjaar 2016
 
Ivan van Veen 2
najaar 2015
 
Niek Rammeloo
voorjaar 2015
 
Ivan van Veen 1
najaar 2014
 
Koen Hommels 2
voorjaar 2014
 
Koen Hommels 1
najaar 2013
 
Koen Meijer 6
voorjaar 2013
 
Koen Meijer 5
najaar 2012
 
Koen Meijer 4
voorjaar 2012
 
Koen Meijer 3
najaar 2011
 
Koen Meijer 2
voorjaar 2011
 
Koen Meijer 1
najaar 2010
 
Casper Meijer 4
voorjaar 2010
 
Casper Meijer 3
najaar 2009
 
Mitchell v Dijk 2
voorjaar 2009
 
Mitchell v Dijk 1
najaar 2008
 
Jannes v Ingen 2
voorjaar 2008
 
Casper Meijer 2
najaar 2007
 
Niels
voorjaar 2007
 
Jannes v Ingen 1
najaar 2006
 
Daan v Ingen 5
voorjaar 2006
 
Daan v Ingen 4
najaar 2005
 
Daan v Ingen 3
voorjaar 2005
 
Daan v Ingen 2
najaar 2004
 
Jibbe Knuit
voorjaar 2004
 
Daan v Ingen 1
najaar 2003
 
Elco Hakvoort 7
voorjaar 2003
 
Elco Hakvoort 6
najaar 2002
 
Elco Hakvoort 5
voorjaar 2002
 
Elco Hakvoort 4
najaar 2001
 
Elco Hakvoort 3
voorjaar 2001
 
Elco Hakvoort 2
najaar 2000
 
Elco Hakvoort 1
voorjaar 2000
 
RemyHakvoort 2
najaar 1999
 
RemyHakvoort 1
voorjaar 1999
 
Eva Gadet
najaar 1998
 



SCHAAKEXAMENS
inhoud

De schaakexamens zijn niet gemakkelijk. Wie slaagt heeft daadwerkelijk iets geleerd en kan zijn schaakkennis ook toepassen. Over Stap 1 doe je al gauw een jaar of langer. Niet weinigen hebben voor Stap 2 twee jaar nodig of meer. Als je slaagt voor Stap 3 dan zit je op het niveau van een sterke clubschaker. Stap 4 is voor de echte topspelers.

Het examen Stap 1 bestaat uit 22 vragen. Je mag niet meer dan 6 fouten hebben. De examens van Stap 2 of hoger bestaan uit 24 vragen en 7 fouten is hier het maximum.



Briefje 14 mei 2001


Beste Remy en Daniël,

Ik heb jullie huiswerk nagekeken. Jullie hebben allebei een spectaculaire ontdekking gedaan op pagina 36 van Stap 3 (Verdedig tegen penning), het derde diagram.









Wit aan zet speelt 1. Le3xa7! en wint een pion


Daar sla je met de loper op a7 een pion. Een sterke zet! Het antwoordenboekje geeft als beste antwoord Th1 met het idee dat er dan mat op h7 dreigt. Zwart kan dus de loper niet slaan met zijn pion. Maar als zwart in dat geval 1... h6 antwoordt, wint wit niets. In jullie oplossing wint wit een pion en dat is denk ik de beste zet! Ik zal het eens zeggen aan de schrijver van het Stappenboek.

Jeroen




jeugdschaakpagina


-->