Een sterke dame -


Een dame is sterk bij een dubbele aanval. Dit geldt ook voor een dubbele mataanval. Wit speelt hier bijvoorbeeld

1. Dxb7


Dit is slechts mogelijkheid A). Wit dreigt mat op vijf manieren. Zie je ze allevijf? Zwart kan niets doen. Het aardige van deze stellng is dat wit in plaats van deze zet ook veel andere zetten had kunnen doen en steeds komt er dan een dubbele mataanval. Wit kan het bijna niet verkeerd doen. Kijk naar de mogelijkheden B, C, D, enzovoort.

B) 1. Df7 Er dreigt mat in 1 op vier manieren. En, niet dat het er hier toe doet, maar wit dreigt ook mat in 2 als hij begint met 2. Df6, of mat in 3 na 2. Df6 Kg8 en 3. Df7 Kh8 4. Dg7#. Dit is allemaal niet moeilijk, het is zelfs flauw, maar toch is het goed om te weten dat zulke mogelijkheden er ook in zitten.

C) 1. Da2 Er dreigt weer mat in 1 (en ook mat in 2, 3, enzovoort).

D) 1. Db6 Er dreigt weer mat.

E) 1. Db5 Er dreigt weer mat.

F) 1. Dd5 Idem.

G) 1. Da3 Idem.

H) 1. De6 Idem.

I) 1. Dc4 Idem.

J) 1. Da4 Idem. Steeds dreigt er mat, steeds op verschillende manieren, mat in 1, 2, 3, enzovoort. Zwart kan zich niet verdedigen. Het wordt saai...

Maar nu twee interessante mogelijkheden. Hier blijkt hoe goed een dame dubbel kan aanvallen.

K) 1. Db4!? Zwart valt het matveld f8 aan. 1... Df2 Zwart dekt f8. Maar nu komt 2. Dc5! Opnieuw matdreigingen. Trouwens, ook veel andere 2e zetten waren sterk, bijvoorbeeld (2. Da5!) (2. Db5!) (Of ook 2. Dxb7) (en 2. Db6) steeds met nieuwe matdreigingen die niet meer te verdedigen zijn.

L) 1. Dd1!? Deze laatste is mooi. Opmerkelijk dat zwart ook hier mat gaat. De hoofddreiging is Dxd4, maar dat is niet het enige. Zwart speelt 1... Df2 Hij moet d4 verdedigen. Maar nu 2. Dxg4! Dit was de tweede, verborgen matdreiging, die zelf weer nieuwe matdreigingen bevat. Er dreigt nu namelijk Dc8, maar ook Dh5 of Dh3, het houdt niet op. 2... Kg8 Zwart lijkt zich te redden. Maar nu komen er vier dwingende zetten op rij, een variant om te onthouden: 3. Dc8+ Df8 4. De6+ Kh8 5. Dh3+ Kg8 6. Dh7#

Het wemelt van de dubbele matdreigingen.

*