Mat in 1 2 3 enzovoort -


Ook in deze stelling heeft wit een dubbele mataanval. Dubbel? Er dreigt toch alleen mat op a8? Inderdaad, wit speelt het beste meteen

1. Da8#


Toch had wit ook andere mogelijkheden. Bijvoorbeeld mat in 2 na:

1. Db2+ Kg8 2. Dg7# Je zou zeggen dat dit er niet toe doet omdat wit ook mat in 1 heeft. Inderdaad. Maar ga eens terug naar de beginstelling. En stel nu eens dat er een zwarte dame staat op c8. Nu is 1. Da8 een slechte zet vanwege 1... Dxa8. Maar de tweede mogelijkheid met Db2+ is nog goed. Het is dan mat in drie zetten. Uit het hoofd, je kunt even niet klikken op de zetten. Het gaat zo: 1. Db2+ Dc3 2. Dxc3+ Kg8 en Dg7#. Zo zie je dat die tweede matdreiging op a8 en b2 wel degelijk belangrijk kan worden.

Nog een nieuwe mogelijkheid. Ga weer terug naar de beginstelling. Stel eens dat er een zwarte toren op b8 staat. Uit het hoofd: wit speelt dan niet 1. Db2? vanwege 1... Txb2. Maar nu wint 1.Kf7 het snelst: 1... Tb7+ 2.Dxb7 Kh7 3.Kf6+ Kxh6 4.Dh1# Mat in vier zetten. (Na 1... Tg8 komt 2. Dxg8#.) Ook dit mat in vier zit in de stelling verborgen.

Het zal je niet verbazen, maar er dreigt in deze eenvoudige stelling op zeer veel manieren mat. Er dreigt mat in 1, maar ook mat in 2 (op verschillende manieren), mat in 3 (eveneens op veel verschillende manieren), mat in 4, 5, 6, enzovoort. De mogelijkheden lijken oneindig. Ik ga ze niet allemaal opschrijven. Soms kan een bepaalde mogelijkheid opeens belangrijk worden, bijvoorbeeld als zwart nog ergens een stuk heeft staan, of als een extra stuk van wit een korter mat in de weg staat. Zet bijvoorbeeld witte pionnen op f3 en b2, zodat 1. Da8 en 1. Db2 niet kan. Hoe wint wit dan het snelst?

*