Een driedubbele bedoeling -


Tenslotte een voorbeeld van een sterke zet met een driedubbele bedoeling.

1. Ke5!


Wit doet hier een aantal goede dingen met één enkele zet. Er komt een penning in de stelling: de witte toren pent het paard. Het paard mag dus niet weg. Als het paard nog weg mocht (stel bijvoorbeeld dat de witte toren op h7 stond), dan kon zwart zich nog redden. Zie je hoe? Tegelijkertijd wordt de verdediger van het paard - de zwarte toren - aangevallen door de koning. Met zijn laatste zet brengt wit drie trucs uit Stap 2 in de stelling:
A) Wit pent: de witte toren pent het zwarte paard.
B) Wit heeft een aftrekaanval: de witte koning gaat weg, waardoor de witte toren iets aanvalt en zelf valt de koning de toren aan.
C) Weg + hout: De koning valt een toren aan die zelf een belangrijke verdediger is van het paard op f4.
Drie trucs in één klap! Zeer sterk.

Er zit veel in deze stelling. Misschien dacht je dat wit ook kon beginnen met

1. c3 (Klik op de zet om de stelling te zien.)

De zwarte toren, die het paard moet blijven dekken, wordt weggejaagd (weg + hout). Ziet er sterk uit, nietwaar? Maar nu is het zwart die met een sterke tegenzet komt: 1... Td2! Als de koning het paard pakt 2. Kxf4 dan volgt 2... Tf2+! Schaak. De koning moet weg 3. Ke5 en zwart wint een toren: 3... Txf7!

We proberen deze stelling helemaal te begrijpen. Stel eens dat wit een zet zou wachten (niet slim natuurlijk) en eerst een onbelangrijk zetje zou spelen:

1. a3 (Klikken.)

Zwart kan zich nu uit de lastige situatie redden. Hij gaat met zijn koning uit de penning (die dreigt te ontstaan): 1... Ke2! Nu werken de witte trucs niet meer, want na 2. Ke5 speelt zwart 2... Ke3! De koning dekt de toren én het paard. Twee dingen tegelijk. Het paard was al gedekt door de zwarte toren. Alles bij wit staat net veilig. Wit wint hier niets.

Zelfs na 1. a3 Ke1!? kan zwart zich nog redden, want op 2. Ke5 komt 2... Pe2! Het paard is aangevallen en gaat weg, en dekt in één moeite door de zwarte toren, die ook was aangevallen. Sterke verdediging, en weer twee goede dingen in één zet!

*