Sterke aanval -


In deze partij begint wit een goede aanval. Dit kan omdat zwart onnodig een belangrijk stuk ruilt en daardoor een ontwikkeligsacherstand oploopt.

1. e4 d6 2. Pf3 Lg4 3. d4 Lxf3?

Dit is niet goed. De zwarte loper stond goed ontwikkeld en pende het paard. Waarom zou je die loper zomaar ruilen? Bovendien, wit slaat nu terug en ontwikkelt daarmee zijn dame. Zwart helpt wit zich te ontwikkelen:

4. Dxf3!

Daar komt de dame in het spel. Wit heeft al drie stukken ontwikkeld. De witte dame staat hier goed en kan voorlopig niet worden weggejaagd. Om de dame weg te jagen heeft zwart een loper nodig. Maar dit is de loper die zojuist werd geruild!

4... Pf6 5. Pc3

De aftrekaanval 5. e5! ziet er goed uit. Maar wit wacht nog even...

5... g6 6. e5!

Nu is deze aftrekaanval nog sterker dan op de vorige zet. Ook een aftrekaanval is een zet met een dubbele bedoeling. Zie je de twee dreigingen van wit?

6... dxe5 7. dxe5 Pfd7 8. Dxb7!

Opnieuw sterk. Wit slaat niet alleen een pion, hij valt in één moeite door ook de zwarte toren aan. De toren kan niet weg en moet dus gedekt worden. Zwart zit al in de problemen. Als het paard op b8 weggaat, dan dekt de zwarte dame de toren. Maar het paard op b8 kan kan niet veilig weg. Er is maar één manier waarop zwart de toren nog kan dekken.

8... Pb6

Maar de witte aanval is nog niet afgelopen:

9. Pb5!

Sterk. Pion c7 is nu in gevaar. Als die pion weggaat, dan springt het witte paard toch naar c7: dubbele aanval op koning en toren. De laatste zet van wit is een mooi voorbeeld van een aanval waartegen zwart zich niet goed meer kan verdedigen. Dus sterk!

9... Kd7?

Zwart dekt de pion met zijn koning. Maar deze zet heeft grote nadelen:

10. Le3!

Opnieuw zeer sterk. Zwart krijgt het ene na het andere probleem op zich af. Wit ontwikkelt zijn loper. Dat is al mooi. Nog mooier is, dat er straks een toren van a1 naar d1 gaat. De loper heeft dus ruimte gemaakt voor de toren. Verder valt de loper direct iets aan dat op zijn beurt weer iets moet verdedigen. Want het paard op b6 dekt de toren. Wit dreigt dat paard dus te slaan. Zie je het? Wat kan zwart nog doen eigenlijk?

10... Lg7

Dit helpt niet, maar zwart had geen geen goede zetten meer.


Zwart kon dameruil proberen, maar daar hoeft wit niet op in te gaan: 10... Dc8 Zwart hoopt op dameruil. Maar nu komt 11. O-O-O+! Rokade met schaak! 11... Ke8 12. Dxc8# Dameruil blijkt damewinst. En het is mat.

11. O-O-O+!

Rokade en meteen schaak. De zwarte koning stond iets te dekken en moet nu weer terug. Door de sterke zetten van wit is zwart volkomen hulpeloos. Wit komt steeds beter te staan en zwart schiet maar niet op met zijn ontwikkeling en zijn erdediging rammelt.

Trouwens 11. Lxb6 axb6 12. Dxa8 was ook al erg goed voor wit.

11... Ke8 12. Txd8+

Een prettig zetje om uit te voeren. Er komt nog :

12... Kxd8 13. Dxc7+ Ke8 14. Lxb6 axb6 15. Dc8#


Schaakmat. Op de 6e zet stond wit al erg goed. En als je goed staat komen er meestal goede zetten in de stelling. Wit heeft krachtig doorgeschaakt en deed zetten met een dubbele, of zelfs een driedubbele bedoeling. Wit zorgde er ook steeds voor dat zwart geen goede tegenzetten had. Tegen de witte aanval was geen kruid gewassen.

*