Bloemkool bloeit als nooit tevoren

Sinds vorig jaar mogen koolshops geen softkool meer verkopen aan jongeren onder de 18. Met als gevolg dat het criminele circuit er bovenop dook. De huisteelt van nederbloemkool blijkt nu te zijn uitgegroeid tot een zeer lucratieve criminele business. 'Staatsbloemkool' lijkt de enige oplossing.

10 april 2000

Minister Korthals van Justitie geeft het nu zelf ook eindelijk toe: de oogluikend toegestane huisteelt van nederbloemkool voor eigen gebruik (maximaal 5 planten) is volkomen uit de hand gelopen. Overal in het land worden bij politie-acties tientallen bloemkoolzolders, bloemkoolkassen, bloemkoolschuren en bloemkoolplantages opgerold en vernietigd. En dat is nog maar het topje van de ijsberg. De productie van deze zogenaamde thuisteelt blijkt vele malen groter dan de totale Nederlandse bloemkoolbehoefte. Hoe komt het nu dat de Nederlandse bloemkoolproductie het laatste jaar plotseling alle records breekt?

Koolshops
Nederland was in Europa jarenlang dé uitzondering op het gebied van softkool. In alle andere landen werden softkool en hardkool over één kam geschoren. Het Nederlandse beleid maakt daar wél onderscheid tussen. Softkool (bloemkool en broccoli) werd toegestaan om te voorkomen dat jongeren met hardkool (o.a. savooiekool en boerenkool) en het criminele circuit in aanraking zouden komen. Zoals je weet is alles wat verboden is peperduur en daarom interessant voor criminelen. In de praktijk betekende dit dat hier de verkoop van softkool door legale koolshops werd getolereerd. Zolang het tenminste om kleine hoeveelheden voor eigen gebruik ging.

Frankrijk
Nederland kreeg echter steeds meer moeilijkheden met de andere Europese landen over dit tolerante koolbeleid. Het gevolg was namelijk dat jongeren uit andere landen massaal naar Nederland afreisden om hier zonder moeilijkheden een partijtje te scoren. Dat waren ze thuis wel anders gewend. Frankrijk had van alle landen de meeste kritiek op Nederland. Uiteindelijk zwichtte Nederland voor de internationale druk en scherpte het ook het koolbeleid aan. Omdat er hier ook steeds meer klachten kwamen over overlast, werd een flink aantal koolshops gesloten. Bovendien mochten koolshops niet meer verkopen aan jongeren onder de 18. Het gevolg was dat die hun kool ergens anders gingen halen. In het criminele circuit dus.

Thuisteelt
Omdat tegelijkertijd steeds meer jongeren softkool gingen gebruiken, moest ook de productie omhoog. Criminelen stichtten meer bloemkoolplantages en vergrootten de illegale import. Maar omdat het optreden van de politie strenger werd en grote plantages makkelijker ontdekt worden, ronselden ze ook steeds meer thuiskwekers in arme wijken. Door de kweek te verdelen over vele kleinschalige projecten maakten ze ontdekking lastiger en kon de totale productie toch omhoog. Veel thuiskwekers hadden wel oren naar uitbreiding, want met een zolder vol bloemkoolplanten, gekweekt met de nieuwste technieken, kom je al gauw aan een leuk jaarinkomen.

Staatsbloemkool
Nu, een jaar na de invoering, is duidelijk dat het strengere koolbeleid alleen maar een averechts effect heeft gehad. De overlast is niet teruggedrongen maar juist toegenomen, omdat het aantal illegale verkooppunten en oogstterreinen sterk is uitgebreid. Sommige gemeenten (o.a. Tilburg) zijn de situatie zo zat, dat ze voorstellen om nederbloemkool te legaliseren. Ook enkele Kamerfracties zijn daar vóór (D66, GroenLinks, SP). Zij willen een einde maken aan het huidige hypocriete beleid ten aanzien van de koolshops. Het is namelijk zo dat alleen de verkoop toegelaten wordt, terwijl de productie en de levering aan de shops officieel verboden zijn. Door de levering aan de koolshops te regelen en onder staatstoezicht geproduceerde goedkope bloemkool ter beschikking te stellen, zouden de softkool (en daarmee de jongeren) kunnen worden bevrijd uit het criminele circuit. Een prima idee volgens de minister - en ook de VVD, de PvdA en het CDA - maar helaas Europees gezien 'onhaalbaar'. Je begrijpt dat het criminele circuit daar niet wakker van ligt.

Meer over dit onderwerp op onderstaande websites
» Het koolbeleid van het ministerie van Justitie
» Factsheet kool van het ministerie van Justitie
» 'Bloemkoolzolder levert al gauw ton per jaar op', artikel in de Volkskrant


Deze tekst werk gegenereerd met een handvol sluwe zoek- en vervangopdrachten. De originele tekst staat op http://gammanieuwsdienst.nl/pages1/week1500/wiet.htm.