Aap uit de mouw

Een lesje Nederlandse taal. We bekijken de uitdrukking een aap uit de mouw in drie voorbeelden.

Voorbeeld 1
"Een grote meerderheid steunde het voorstel. Maar het bestuur, inclusief de voorzitter, had er grote moeite mee. In plaats van het voorstel in stemming te brengen, wilde de voorzitter een commissie in het leven roepen die het voorstel nader moest gaan onderzoeken. Daar kwam de aap uit de mouw. Het zou opnieuw een jaar duren voordat de vergadering over het voorstel kon stemmen."
Vraag. Is de voorzitter een aap?

Voorbeeld 2
"Op zijn weg naar Afrika zei de paus dat condooms niet helpen tegen aids. Ze zouden het probleem zelfs verergeren. De paus riep op tot monogamie en huwelijkstrouw. Daar kwam de Roomse aap uit de mouw. Zijn naam is Benedictus XVI."
Vraag. Is de paus een Roomse aap?

Voorbeeld 3
"Premier Erdogan van Turkije noemt de IsraŽlische onderschepping van de Turkse flotilla onrechtmatig en een reden voor oorlog. Voortaan, zo dreigde hij, zal de Turkse marine worden meegestuurd. Dat is oorlogszuchtige taal en het verbaast mij dat de Nederlandse regering dit niet krachtig heeft veroordeeld. Voorzitter, de islamitische aap is weer eens uit de mouw gekomen. Hij zetelt ditmaal in Ankara en hij heet Erdogan."
Vraag. Is premier Erdogan van Turkije een islamitische aap? En zit hij in een mouw?


Jeroen Vuurboom - 28 september 2011