Orkanen en klimaatverandering: feiten en argumenten op een rij

  • Het oceaanwater in de tropen is sinds 1970 opgewarmd met 0.9 graden Fahrenheit (0.5 graden Celsius).
  • Een oceaantemperatuur van 26,5 graden Celsius is een 'kritieke grens' voor het ontstaan van hurricanes. (Maar de orkaan Vince was een uitzondering. In oktober 2005 ontstond de orkaan bij Madeira boven een wateroppervlak met een temperatuur van 23 à 24 graden.)
    De brandstof van een orkaan is warm water.
    Maar het staat niet vast dat deze 'kritieke' grens een absolute waarde is. Als de aardtemperatuur verder opwarmt, dan de kritieke grens mee opschuiven met de opwarming van de aarde [bron opzoeken = enviroscepticus].
    Anderzijds, het ligt voor de hand dat naarmate de watertemperatuur stijgt, er ook meer water zal verdampen. Dit is een absoluut gegeven en heeft dus niets te maken met relatieve temperatuurverschillen. Zelfs als de lucht verzadigd is, zal er bij een hogere gemiddelde temperatuur van het water en de lucht meer energie circuleren in de atmosfeer.
  • Orkanen halen CO2 uit het water van de oceaan. Een deel van de C02 in de dampkring slaat neer en lost op in het oceaanwater. Maar door de turbulentie van het oceaanwater tijdens een orkaan, komt C02 weer vrij, waardoor het als broeikasgas gaat fungeren. Bij de orkaan Felix in 1995 werd op sommige plekken een hondervoudige C02-concentratie gemeten (thetidenews.com).
    De vraag is of dit effect niet, of althans gedeeltelijk, gecompenseerd wordt doordat het oceaanwater elders stiller is, en het water daar dus navenant juist minder Co2 afstaat dan gemiddeld...


    Verantwoording
  • Dit stuk zet orkaanfeiten en argumenten op een rijtje.
  • Is er een verband is tussen de kracht of intensiteit van orkanen en het opwarmend klimaat? De vraag of de klimaatverandering veroorzaakt wordt door menselijk handelen blijft buiten beschouwing.