Gideon - Jan

AMS 3 maart 2006


1. e4 e5 2. Lc4 d5

Op zich is dit een goede ontwikkelingszet, maar een nadeel is dat wit deze pion kan slaan. Ik zou zeggen: geef nooit onnodig iets weg, ook een pion kan belangrijk zijn.

3. Lxd5 c6 4. Lc4 Lc5 5. Df3 Pf6!

Goed verdedigd tegen het herdersmat! Jan en Gideon zitten in Stap 1. Leuk om te zien dat Jan zich niet zomaar mat laat zetten in de opening. Hier zie je hoe je je kunt verdedigen tegen het herdersmat.

6. g4 g5

Geef niets zomaar weg, en pak wat je pakken kunt. Simpele tips. Zwart kon een pion terugslaan, een loper ontwikkelen Ún iets aanvallen. Dus 6... Lxg4! was een goede zet.

7. Ph3

Aanval.

7... h6

Verdediging.

Je hoeft niet altijd meteen te reageren op de aanval van de tegenstander. Want 7... Lxg4 kon ook nog. Dit is een zogenaamde tegenaanval, en geen slechte.

8. Pxg5

Ik denk dat wit met opzet de pion slaat, ook al wordt zijn paard geslagen. Gideon bedenkt hier het stukoffer. Dat heeft hij van mij niet geleerd. Ik zeg altijd dat je netjes op je spullen moet passen. Maar ik moet toegeven, wit krijgt met deze zet bepaalde interessante kansen...

8... hxg5 9. d3

Wit wil met zijn loper de pion op g5 slaan.

9... Da5+ 10. Ke2

Wit stond schaak. Hij kon op drie andere manieren hiertegen iets doen. Welke zet is de beste?
- 10. Pc3

- 10. Pd2

- 10. Ld2 Er staan twee stukken van zwart aangevallen. Welke?

10... Pfd7

Zwart zag dat zijn paard ongedekt stond. Je eerste gedachte is dan om het weg te halen. Maar er zat een zeer sterke zet in voor zwart: 10... Lxg4!! zou de dame pennen. De dame mag nu niet weg en kan het paard dus ook niet slaan. Waarom niet

11. Lxg5

Daar komt wit met zijn plan. Er dreigt mat. Zie je het?

11... Le7

Zwart verdedigt zich tegen het mat. Toch is de aanval van wit nog niet voorbij:

12. Dxf7+ Kd8 13. Lxe7+!

Het stukoffer van Gideon heeft succes gehad. Wit wint zijn stuk terug en de zwarte koning staat niet helemaal veilig. Wit staat ook punten voor.

13... Kc7 14. Pc3

Vier punten voorsprong. Wit won deze partij met een mysterieus stukoffer.

1-0