SCHAKEN OP DE AMS

Schaakgroep beginners & gevorderden: dinsdag 15.15 - 16.15 uur
Schaakgroep uitsluitend gevorderden: vrijdag 15.15 - 16.15 uur
Schaakleraar Jeroen Vuurboom (020-6687036)
Locatie: het lokaal van meester Mathijs en Lot, hoofdgebouw, 2e etage

INHOUD

- Schoolschaaknieuws
- Partijen van leerlingen 1
- Schaakexamens
- Schoolschaakcompetitie
- Reglement schoolschaakcompetitie
- Hoe kan ik mij opgeven? Informatie voor ouders en docenten


SCHOOLSCHAAKNIEUWS


Amsterdams kampioenschap voor viertallen
5 februari 2006 - Bij teamwedstrijden speelt een team van vier spelers tegen vier spelers van een andere school. Iedereen speelt aan zijn eigen bord en spelers mogen elkaar niet helpen. Na afloop worden de resultaten bij elkaar opgeteld. Het team met de meeste punten is de winnaar. Teamwedstrijden zijn leuk en dikwijls ook spannend. Voor veel schakers van onze school was dit toernooi een eerste kennismaking met het serieuze wedstrijdschaak. Het toernooi werd gehouden op het Vossiusgymnasium. Er deden goede schakers mee, ook sterke clubschakers. De AMS heeft nog geen clubschakers in het team. Akira, die bij ons aan het moeilijke eerste bord zat, en ook David, aan het eerste bord van de AMS 2, zouden het zeker zwaar krijgen. Zij moesten spelen tegen de beste spelers van andere schoolteams.

 AMS 1         AMS 2
1 Akira        1 David
2 Joel        2 Erik
3 Gideon       3 Yuri
4 Valentine      4 Mira
           5 Jan
De AMS 2 bestond uit vijf spelers. In elke partij - van in totaal zes - was er dus iemand vrij. We hebben eerlijk gewisseld. Twee ouders, de moeder van David de Lange (Hester) en de vader van Mira Davidson (Marc), hebben onze teams begeleid en dat deden zij goed.

  Eindstand
1 2e Dalton 1    24
2 2e Dalton 4    15
3 2e Dalton 2    14
4 BMS 1       14
5 Openluchtschool 1 14
6 AMS 1       13
  Maas en Waal 1   13
8 Oscar carre school 13
9 2e Dalton 3    11
  Openluchtschool 2 11
  BMS 2       11
12 BMS 3       10
  Olypiaschool    10
14 AMS 2        9
  Maas en Waal 2   9
16 BMS 4        8
17 Openluchtschool 3  6
  Europaschool    6

En zo eindigde de AMS 1 met 13 punt net onder de top. Interessant, het scheelde maar 1 punt met de nummer 2. Dit betekent dat de teams op de 2e tot en met de 8e plaats zeer aan elkaar gewaagd zijn. Al met al heeft de AMS 1 het dus goed gedaan. Hetzelfde geldt voor de AMS 2, dat aansluiting behield met het midden. Ik ben benieuwd hoe ver we volgend jaar komen. De spelers van nu zijn dan een jaar sterker. Maar onze topmannen Joel en Akira zullen er niet bij zijn. We hebben nog een jaar om te oefenen voor het volgende viertallentoernooi.


Joel opnieuw kampioen AMS
December 2005 - Zolang als ik Joel en Akira ken, is er tussen hen een sportieve strijd gaande. De twee beste schakers van onze schaakgroep zijn zeer aan elkaar gewaagd. Maar steeds was het Joel die Akira op het allerlaatst nipt voor bleef in de competitie. En zo ging het ook deze laatste schaakles voor de kerstvakantie. Joel won van Akira en werd opnieuw Kampioen van de AMS. Gefeliciteerd Joel! Ik had het Akira ook graag gegund, want volgens mij was hij ook een keertje aan de beurt. Maar zo werkt het niet. Alleen de partij bepaalt wie de titel krijgt. Joel mag - als hij dat wil - zijn naam voor de tweede keer op de beker laten graveren. Het is namelijk een wisselbeker die hij niet mag houden.
Akira en Eva eindigden samen op de tweede plek. Voor Eva was dat een enorme opsteker. Ik was aangenaam verrast door dit goede resultaat. Eva is wilskrachtig. Zij controleert haar zetten nauwkeurig en maakt daarom weinig fouten. Er zit trouwens nog meer jong talent in onze groep. Dit jaar doen Gideon, Jan, Mira en Nikita voor het eerst mee bij de gevorderden. In november won Gideon meteen een prijs bij het Kampioenschap voor Basischolieren van Amsterdam. Volgens mij vindt hij schaken erg leuk.

SCHAAKEXAMENS

De schaakexamens zijn niet makkelijk en je slaagt niet vanzelf. Wie voor zijn examen slaagt heeft daadwerkelijk iets geleerd en kan zijn schaakkennis ook toepassen. Over Stap 1 doe je al gauw een jaar, en niet weinigen hebben voor Stap 2 twee jaar nodig. Als je slaagt voor Stap 3 dan zit je op het niveau van een sterke clubschaker. Stap 4 is voor topspelers.

De volgende deelnemers deden examen en zijn geslaagd. Gefeliciteerd dames & heren! Je zit een stap hoger.2005
Eva Cohen (0)
Valentine Szita Marshall
Victoria Knoop
Yuri Groeneveld
Erik Sieburgh
Indy Wong


2005
Joel Petrillo
Akira Kobayashi
Sem CohenHOE KAN IK MIJ OPGEVEN? - INFORMATIE VOOR OUDERS EN DOCENTEN

Leerlingen vanaf groep 4 kunnen meedoen. Er zijn twee schaakgroepen.
Dinsdag van 15.15 - 16.15 uur - beginners en gevorderden
Vrijdag van 15.15 - 16.15 uur - gevorderden en vergevorderden

Aanmelden
Nieuwe deelnemers in groep 4 of hoger kunnen zich aanmelden, liefst per email (adres: zet 'jeroenvu' voor @xs4all), of telefonisch (020-6687036). Nieuwkomers gaan in eerste instantie naar de groep op dinsdag (tenzij ze examen Stap 1 hebben gedaan). In deze groep zitten niet uitsluitend beginners. Als er veel aanmeldingen zijn, komt er een wachtlijst.
Leerlingen uit groep 3 en lager kunnen zich alvast aanmelden en komen op een wachtlijst voor volgend jaar. Een enkele keer kan een kind uit groep 3 meedoen met de schaaklessen als het zich goed kan concentreren en rustig en zelfstandig meedoen in de groep.
Als u zich opgeeft, vermeld dan aub de volledige naam van de deelnemer, telefoonnummer, e-mailadres, geboortedatum en groep.

jeugdschaakpagina