Een CO2-sponsje


Een dergelijke organische structuur met metaalverbindingen zou CO2 kunnen afvangen (ScienceDaily).


Op allerlei manieren proberen wetenschappers het klimaatprobleem op te lossen. Sommige voorgestelde oplossingen lijken niet erg reëel en hebben grote, deels onbekende nadelen. Dit geldt met name voor de meeste varianten van geo-engineering. Maar misschien hebben we nu geluk. Een nieuw materiaal zou weleens de uitkomst kunnen bieden voor het CO2-probleem. Een organische stof met metaalverbindingen kan functioneren als CO2-filter. Een soort koolstofsponsje. Het materiaal, als het gevonden wordt, zou niet te duur mogen zijn en niet te veel energie mogen afsnoepen van het rendement van een verbrandingsproces met fossiele brandstoffen. Wetenschappers van Lawrence Berkeley National Laboratory gaan de komende jaren een groot aantal varianten ontwikkelen en testen of er een kandidaat bij is die deze gunstige eigenschappen bezit. Als dat lukt dan is het CO2-probleem opgelost. Het mooie van de oplossing is dat CO2 aan de bron wordt afgevangen. Ondertussen zijn er zijn nog andere ontwikkelingen2,3,4,5,6,7,8,9, 10 gaande op dit gebied. Dus wie weet?

Maar stel dat het beste CO2-filter nog altijd 10% of 20% van het rendement van een kolencentrale of automotor afpakt. Is de consument bereid om dat verlies uit eigen zak te betalen? Zo nee, dan moeten regeringen desnoods bijspringen of zo'n filter verplicht stellen. Vinden de sceptici dat ook of blijven ze ook als er een oplossing voorhanden is, hardnekkig volhouden dat CO2 ongevaarlijk is? Er zijn nog wel meer complicaties. Hoe zit het met de concurrentieposititie van landen die wel het filter gebruiken ten opzichte van landen waarin het filter niet verplicht is? In een ingewikkelde wereld bestaan bijna geen eenvoudige oplossingen meer. De mondiale energiehonger blijft toenemen. Gaan we straks toch weer ouderwets steenkool delven, zoals de Chinezen nu al doen? Gaan we door met het winnen van olie uit teerzanden of olie op de Noordpool? Is er al een oplossing voor het roetprobleem? Hoe zit het met de naderende peakoil en de olieprijs? Kan het filter alleen worden gemonteerd op grote fabrieksinstallaties of ook in brommers, auto's of vliegtuigen? Kun je sjoemelen met het filter of het afgevangen kooldioxide? Waar laten we het? Komt de ontwikkeling van alternatieve energie straks tot stilstand omdat het opnieuw te duur geworden is? Enzovoort. Maar misschien dat aan dit alles ook weer een mouw te passen is.

We mogen ons nog niet rijk rekenen. Wat als het CO2-filter toch niet geschikt is? Bijvoorbeeld omdat het materiaal te duur is of ongezond voor mens en milieu. Dan zijn we terug bij af en krijgen we weer ouderwets ruzie om economie en broeikastheorie.


Jeroen Vuurboom - 7 jun 2010 (bijgewerkt 12 jan 2012)




Nieuws en artikelen
Offsetting Global Warming: Molecule in Earth's Atmosphere Could 'Cool the Planet' 12 jan 2012
Novel Metal Catalysts May Be Able to Turn Greenhouse Gases Into Liquid Fuels 4 dec 2010
Record-breaking carbon dioxide storage capacity enhances ability to capture CO2 16 jul 2010
Carbon sequestration: Steam process could remove carbon dioxide to regenerate amine capture materials 15 jul 2010
Improved carbon sponges to strip carbon dioxide from power plant exhausts 29 mei 2010
The search for improved carbon sponges picks up speed 26 mei 2010
New CO2 'scrubber' from ingredient in hair conditioners 25 mrt 2010
Enlisting a drug discovery technique in the battle against global warming 4 feb 2010
Byproduct Of Steel Shows Potential In Carbon Dioxide Sequestration 14 okt 2008
Global Warming Fix? Carbon Dioxide Captured Directly From Air With Simple Machine 30 sep 2008
Simple, Low-cost Carbon Filter Removes 90 Percent Of Carbon Dioxide From Smokestack Gases 20 mei 2008
Promising New Material For Capturing Carbon Dioxide From Smokestacks 4 mrt 2010
New Materials Can Selectively Capture Carbon Dioxide, Chemists Report 17 feb 2008





Noot

  • geen noot.

    «Terug naar de tekst




    HOME | Klimaatverandering
    j e r o e n v u @ x s 4 a l l . n l